Medische Voorzorgen

Geen enkele inenting is op dit ogenblik verplicht voor reizen of verblijven naar Sumatra, Java en Bali. Voor alle andere gebieden in Indonesia, wordt u verzocht contact te nemen met uw arts of met het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde (Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen, tel (03)247 66 66, 0900 101 10, email info@itg.be, website www.itg.be ) Dit gereputeerde instituut verstrekt ondermeer wetenschappelijk verantwoorde informatie rond de meest recente gegevens op gebied van medische voorzorgen. Gegevens met betrekking tot medische voorzorgen zijn onderhevig aan veranderingen en dienen voor het vertrek gecontroleerd te worden op hun geldigheid.

Kleding

Gezien het tropische klimaat, geniet gemakkelijke katoenen kleding de voorkeur. Er wordt nergens van u verwacht dat u formeel gekleed gaat, tenzij u uitgenodigd wordt op huwelijksfeesten of verwacht wordt op een officiale plechtigheid. Zelfs in de meest luxueuze hotels kan u sportief gekleed gaan. Een lichte sweater is aangeraden voor uw (nacht)vlucht naar Indonesia en een verblijf in de bergen boven de 1.000 m. De meeste hotels beschikken over een uitstekenden en betaalbare wasserij, waar u kleren kan afgeven en weer terugkrijgt op 24u.

Internet

In de meeste steden en op plaatsen waar er veel hotels of andere toersitsche infrastructuur is, zijn er Internet cafes. De prijs om een uurtje te surfen is relatief laag en hangt af van het soort van faciliteiten het cafe heeft en de soort van verbinding. Kosten bedragen ongeveer Rp 7.000 tot Rp 30.000 / uur. In steeds meer 3* en hoger gekwalificeerde hotels, bestaat de mogelijkheid dat u via een al dan niet met een aparte telefoonlijn op het Internet kan, indien u met een laptop reist. Hoewel soms anders wordt beweerd, is er geen breedband Internet in Indonesia, zelfs niet in de meest luxueuze hotels.

Beste Reistijd

U kan naar Indonesia het hele jaar dooor. Het klimaat is aangenaam tropisch gedurende het grootste deel van het jaar met slechts geringe temperatuursverschillen. Van april tot en met oktober is het droge tijd. De avonden en ochtenden zijn dan bijzonder aangenaam, met een droog en warm weertype gedurende de rest van de dag. In deze periode heeft u de minste kans op neerslag. U moet er echter rekening mee houden dat Indonesia op de evenaar ligt. Hoewel ovetrokken weer dan eerder zeldzaam is, is het niet onmogelijk. De regentijd loopt van oktober tot en met maart. Het is dan erg vochtig en de meeste neerslag valt in die periode. Dat betekent meestal een stortbui in de late namiddag. Hoewel niet onmogelijk, zijn de perioden dat het dagen na mekaar regent eerder uitzonderlijk.


Omgangsvormen

In Indonesia hanteert men heel andere omgangsvormen. De volgende punten behandelen de belangrijkste verschillen met het westen.

Glimlach. Overal in het land ontmoet u mensen die glimlachen, ook in minder gunstige omstandigheden. Ook voor u geldt dat een glimlach u dichter bij de mensen kan brengen. Indonesiars zijn in het algemeen vriendelijke, behulpzame mensen, voor wie godsdienst, familie en gemeenschapsleven van groter belang zijn dan materiele omstandigheden.

Begroeting. Zowel mannen als vrouwen begroeten elkaar met een handdruk. Een slappe handdruk is echter beleefder dan een ferme!

Hoofd. Het hoofd is niet alleen letterlijk het hoogste deel van het lichaam, maar geldt tevens als het reinste. Daarom worden aanrakingen aan het hoofd niet geaprecieerd, zelfs niet bij kinderen. Zelsf de kleinsten vinden het niet prettig om door vreemden over het hoofd geaaid te worden.

Handen. De linkerhand wordt gebruikt voor lichaamsreiniging. Wijs daarom nooit dingen, laat staan personen aan met de linkerhand ! Om deze reden worden voorwerpen in ontvangst genomen met de rechterhand. Eten met de handen is niet per se onbeleefd. Wel nooit met de linkerhand!

Voeten. Voeten zijn onrein. Gebruik ze nooit om dingen aan te wijzen. Leg je voeten nooit achteloos op tafel. Beklim ook nooit tempelmuren of figuren.

Schoenen. Soms wordt het op prijs gesteld dat u de schoenen uittrekt bij het bij een bezoek aan een privehuis, hoe eenvoudig ook.

Gepaste kleding. Bij bezoek aan religieuze heiligdommen of en sommige paleizen, wordt u geacht gepaste kleding te dragen. Hemden zonder mouwen (voor mannen) of korte broek, zijn dan uit den boze. Bij tempelbezoek op Bali, moet u vaak een sarong en een slendang dragen. Deze zijn vaak te huur bij de ingang van de tempel. Ook als u niet meteen op de vingers wordt getikt, getuigt het van weinig smaak om deze veelal eenvoudige regels niet na te leven.Vrouwen dienen bij het bezoek aan een moskee het hoofd en armen te bedekken.

Emoties. Het is bijzonder onbeleefd om in het openbaar tegen iemand uit te vallen, ook al heeft u al het recht van de wereld aan uw kant. Hetzelfde geldt voor luid te praten. Zeer directe of persoonlijke vragen stellen, veroorzaakt eerder verwarring dan sympathie. Schelden en onbeheerste gebaren maken in publiek, staan gelijk met gezichstverlies, iest wat u beter vermijdt. Ook het tonen van (overdreven) genegenheid, is niet erg smaakvol.Valuta
U kan overal in Indonesia betalen voor goederen en diensten met Indonesische Rupiahs. Het is verstandig om altijd een redelijk cash bedrag bij u te hebben. U kan er buiten het hotel maaltijden, drankjes, taxis of kleine items mee betalen. Als u echt een belangrijke aankoop wil doen, dan kan u altijd aan de eigenaar van de zaak of de handelaar vragen om de transactie te sluiten in het hotel. Of betalen met een credit card. `` Mogelijk kan u in uw bank Rp. aankopen. Het is echter efficianter en goedkoper om de lokale munt aan te kopen in Indonesia zelf. Daar dienen Euro's voor of Amerikaanse dollars voor. Beide munten worden vlot gewisseld in banken of bij geauthoriseerde money changers aan wisselkoersen die dagelijks worden gepubliceerd.

Euro`s of Amerikaanse Dollars ? Cash of Traveller Checques (TC Notes)?
Zowel money changers al banken accepteren vlot beide valuta. Wat betreft wisselkoers, is er geen voordeel voor Euro`s of dollars. Breng mee wat u best uitkomt.

Er is haast geen wisselkoersverschil meer tussen bankbiljetten en TC Notes. Het is minder omslachtig om bankbiljetten om te wisselen, maar TC Notes hebben een aanzienlijk voordeel bij verlies of diefstal. Ze kunnen dan immers vervangen worden.

Neem nota van het feit dat u uw paspoort nodig heeft wanneer u TC Notes uitwisselt.

Kredietkaarten
Veel hotels accepteren probleemloos de bekende internationale kredietkaarten. Dit geldt ook voor de meeste handelszaken, hoewel een handelaar in sommige gevallen een toeslag aanreketnt van 3% op het verschuldigde bedrag. Het is relatief duur om een cash bedrag op te nemen via uw kredietkaart.
Switch to English