Het Beste van Bali & Lombok


01

Ubud

Deze trip begint in Ubud, het kunstzinnige hart van Bali. Al in vorige eeuw, moedigden Balinese koningen die de kunsten genegen waren, het verblijf van Europese kunstenaars aan hun hoven aan. Zij droegen ertoe bij dat Ubud uitgroeide tot een soort van global village, waar kunsten en ambachten nog iedere dag gevierd worden. Een verblijf in Ubud staat dan ook gelijk met een onderdompeling in kunst en een kennismaking met het rijke tempelleven van Bali, in een omgeving van steile valleien en rijstterrassen die kunstwerken op zichzelf zijn. Ubud is de ideale plek om de binnenlanden van Bali te verkennen.
02

Verkenning Van Centraal Bali: Dagelijks Leven en Heilige Plekken.

Vandaag maakt u kennis met de Balinezen en hun bijzondere cultuur. In Penglipuran verleent een candi bentar of gespleten poort toegang tot de dorpstempel. Een brede weg met aan weerskanten huizen, die er allemaal eender uitzien, behalve de oriëntatie van hun huistempels, vormt de hoofdstraat. U rijdt verder naar Bangli, waar een kunstig bewerkte tempel, tegen een berghelling gebouwd werd. Verschillende terrassen leiden steeds hoger tot de plek waar alleen de Goden worden geëerd. De blik van een uit steen gehouwen demon, is bijna angstaanjagend. Het heilige karakter van deze plek wordt bijna tastbaar, als je op het hoogste terras de elf meru’s aanschouwt. Vaak zie je hier Balinese vrouwen op hun paasbest loodzware offerandes naar boven dragen. Op de terugweg naar Ubud, liggen in een diepe vallei de Gunung Kawi, in de rotsen uitgehouwen schrijnen, die herinneren aan een lang uitgestorven koningsdynastie. Deze koningen beschouwden zichzelf als Goden.
03

Ubud, Global Village Van Kunst & Ambachten

In Ubud vindt u op de markt een hele reeks van betaalbare souvenirs en artisanale producten. U ziet er ook hoe Balinese vrouwen gracieus de zwaarste lasten op hun hoofden balanceren zonder hun evenwicht te verliezen. Misschien kan u ook een paar van de galerijen die Ubud zo beroemd hebben gemaakt, bezoeken? Laat u beslist het Neka museum niet links liggen. Er worden permanent kostbare werken tentoongesteld van binnen- en buitenlandse meesters. Alle dorpen om Ubud, zijn gespecialiseerd in een of ander ambacht. Er zijn zilversmeden, steenhouwers en dansers. Er is zelfs een dorp waar men de knapste miniaturen op allerlei eieren schildert. Rama Phala ontbijt in hotel, lunch in een lokaal restaurant.
04

Van Centraal Naar Noord Bali

Vandaag verlaat u Ubud. De wegen naar het noorden zijn bijzonder mooi. Onderweg stopt u in Bedugul, waar groenten en fruit uit de omgeving worden verhandeld op markt waar het altijd een drukte van jewelste is. Even verderop bezoekt u de tempel van Ulun Danu, die bekend is voor een unieke combinatie van hindoeïstische en boeddhistische stijlkenmerken. Bovendien is zijn ligging aan de oever van het meer van Bratan bijzonder pittoresk. Het is een “beschermende tempel”, heel toepasselijk aan een meer dat zorgt voor de watertoevoer van een groot gedeelte van Bali. Rijstterrassen wisselen af met grote vanille-, koffie en kruidnageltuinen. Tenslotte bereikt u Lovina, een prettig kuststadje, op een steenworp van Singaraja, de voormalige hoofdstad van Bali. Hogerop in de bergen worden de zichten alsmaar spectaculairder.
05

Een Dag In Het Noorden

Vandaag maakt u kennis met de landschappelijke pracht van Noord-Bali. De bergen lopen in het noorden steiler af naar de kust dan in Zuid Bali. Daardoor ontstaan glooiende rijstterrassen, die tot de mooiste van het eiland behoren. U stopt in een idyllisch dorpje voor een wandeling langs rijstvelden en kruidnagelplantages. U luncht in Munduk met een prachtig uitzicht op de omgeving. Na een kop van de plaatselijke koffie, keert u terug naar het hotel.
06

Van Noord Naar Oost Bali

Vandaag rijdt u van Noord- naar Oost-Bali. Even buiten Singaraja, bezoekt u een barokke subak tempel, toegewijd aan de coöperatieven die op Bali zorgen voor de levensnoodzakelijke irrigatie van de velden. Muurreliëfs werpen een humoristische blik op het koloniale verleden. De weg leidt tot hoog in de bergen. In Penelokan heeft u zicht op een reusachtige caldera, van waaruit een rokende, vulkanische kegel oprijst. Achter het meer van Batur ontwaart u in de verte bij helder weer de Gunung Agung, de heiligste berg van Bali. Uit een recent gevormde vulkanische kegel, ontsnapt af en toe wat rook. Uiteraard bezoekt u ook de Moedertempel van Besakih, een overweldigend religieus complex van tempeltjes, schrijnen en heiligdommen. Op belangrijke religieuze dagen, trekt deze plek tienduizenden bedevaarders. In de vroege avond bereikt u Candi Dasa, de perfecte basis om het hinterland van Oost Bali te verkennen.
07

Het Verre Oosten Van Bali

In Tirtagangga bezoekt u een water paleis dat aangelegd werd door de laatste raja’s van Oost Bali. Het was eigenlijk een lusthof, met vijvers, waterpartijen, fonteinen en kunstig gehouwen stenen beelden, die Balinese mythologische figuren weergeven. Daarna rijdt u door naar Amlapura, het regionale centrum van Oost Bali. Daar kan u een kijkje gaan nemen in het prachtig gerestaureerde paleis van diezelfde raja’s die Tirtagangga bouwden. Het mag niet verrassen dat er vele referenties zijn naar Lombok. Korte tijd waren dit ook de heersers van West Lombok. Voor u terugkeert naar uw hotel, bezoekt u vlakbij Candi Dasa een dorp met een uniek bouwplan. De huizen liggen aan weerszijde van een brede “laan” die tegen een helling oploopt. De mensen van Tenganan beschouwen zichzelf als de adellijke, oorspronkelijke bewoners van Bali. Tot op de dag van vandaag houden ze ceremonies levend, die nergens anders op Bali worden gehouden. Het zijn bovendien specialisten in ikat, een bijzonder moeilijke weeftechniek. De meest kostbare ikats, zijn erfstukken, die al generaties lang het bezit zijn van een bepaalde familie. Die doeken worden verondersteld de eigenaar te beschermen tegen ziekte.
08

Van Bali Naar Lombok

Per wagen naar de haven van Padangbai gebracht voor een tocht per speed boot naar Trawangan, een van de piepkleine eilandjes voor de kust van Lombok. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen op dit eiland, wat bijdraagt tot de erg relaxte atmosfeer. Er zijn heerlijke zandstranden en een rustige zee, waarin u te midden van de tropische vissen zwemt.
09

Lombok, Een Dag Op De Gili's

Ruim de tijd om te genieten van strandactiviteiten of om te snorkelen. Snorkelen is erg gemakkelijk. Koraaltuinen liggen net buiten de kust op slechts een klein eindje zwemmen. Op een glazenbodemboot vaart u tussen de eilandjes door. U kan halthouden zo vaak u wil voor een frisse duik. Het is niet ondenkbaar dat u onderwater een zeeschildpad spot. Met een beetje geluk, kan u ook zeeschildpadden spotten.
10

Van Trawangan Naar Het Strand Van Sengiggi. Vasteland Lombok.

Vandaag reist u naar het "vasteland" van Lombok. Na een korte tocht per speedboot, rijdt u langs een uitermate pittoreske weg met geweldige zichten op de westkust van Lombok, doorsneden door inhammen en afgelijnd door rijen kokospalmen. Onderweg naar Sengiggi liggen overal de typische driehoekige zeilen van de jukungs als kleurrijke stippen op zee. Het zijn visserssloepjes die klaar zijn om uit te varen in de hoop op een rijke vangst. In de namiddag checkt u in in het mooie resort van Senggiggi. De rest van de dag bent u vrij.
11

Verkenning Van Centraal Lombok

Vandaag exploreert u de centrale en zuidelijke delen van Lombok, het hartland van Sasak cultuur. Eerst stopt u vlakbij Mataram aan een markt. Het is er een drukte van jewelste. Verkopers proberen de aandacht van klanten te trekken met een vriendelijk aanprijzen van hun waar. Hier en daar schreeuwen verkopers uit de verste uihoeken van het land dat ze magische drankjes verkopen die alle aandoeningen kunnen genezen! Een kleine menigte kijkt ademloos toe. Daarna bezoekt u diverse dorpjes die de typische lumbung of rijstschuren gemeenschappelijk hebben.
12

Lombok Verlaten

Deze trip eindigt wanneer u uitcheckt in uw hotel op Lombok. U bent vrij tot aan de transfer van uw hotel naar de luchthaven. Assistentie bij vertrek.
Switch to English