Vulkanen en Plantages


01

vliegen van Bali naar Surabaya

Korte, maar spectaculaire ochtendvlucht naar Surabaya, langs hemelhoge bergen. Na de landing laat u de industriële hoofdstad van Java meteen achter u en rijdt u naar de Tengger Highlands. Dit merkwaardige volk verschilt in menig opzicht van de Javanen. Met de Balinesen delen ze een bepaalde vorm van hindoeisme. Hun gebruiken zijn dan ook diep verankerd in de pre-islamitische cultuur van Java, toen dit eiland onder culturele invloed stond van India. Check-in in het Bromo Cottages Tosari Hotel aan de rand van het Bromo-Semeru-Tengger Nationaal Park.
02

ontdek Mt Bromo

Vroeg in de ochtend trekt u het park in. Het is een haast sprookjesachtig gebied met een uniek landschap dat gedefinieerd wordt door hangende groententuinen en maagdelijk regenwoud. Het is een onvergetelijk zicht om de zon haar eerste stralen te zien werpen op een eindeloze zee van zand, afgesloten van de rest van de wereld door 300m hoge steile bergwanden… Een bijzonder krachtige, prehistorische vulkaanuitbarsting creeerde dit schilderachtige maanlandschap met een rij van kleinere bergpieken, die gevormd werden in een later stadium. De Bromo zelf is een van die kleinere pieken. Met een jeep, te paard, gedeeltelijk te voet en tenslotte via een trap geraak je helemaal tot bij de piek, waarin vulkanische activiteit een permanente uitstoot van zwaveldampen garandeert. Niet zonder reden bouwden de Tenggerezen een tempel aan de voet van de berg. Het lijkt er op dat ze hiermee de krachten die hier heersen, tot bedaren wilden brengen. Na een uitgebreider ontbijt in het hotel zetten we deze tocht voort. De landschappen worden steeds mooier. Net voor Bondowoso, wordt het land beheersd door steile bergruggen met daartussen kleine stukjes land waarop glinsterende rijstterrassen werden aangelegd. Het verkeer wordt trager, de sfeer landelijker. De volgende nacht brengt u door op een heuse koffieplantage, hoog in de koele heuvels en afgesloten van de rest van de wereld door een regenwoud.
03

het hart van Oost-Java

In dit gebied neemt u deel aan een van de meest fascinerende trips op Java. Slechts op een kleine afstand van uw verblijfplaats kunt u aan een gematigde wandeling beginnen waarnee u in enkele uren aan de top van de Ijen bent. Op deze route ontmoet u de solfermijners, ruige locals die 60kg ‘yellow gold’ met zich meesleuren. Het ontmijnen van solfer gebeurt aan de basis van het kratermeer helemaal boven. Eens de top bereikt, kunt u genieten van het prachtige uitzicht. Gelijk in welke richting u kijkt, u zult steeds bergtoppen omringd door wolken zien. Beneden bij het jadekleurige meer transformeert de stoom, die van zeer diep in de grond komt, in gele kristallen... Na een gemakkelijke afdaling zetten we onze trip verder naar Kalibaru langs een kronkelende baan met spectaculaire zichten op de Ijen plateau en het Meru Betiri National Park. We gaan rechtstreeks naar het hart van het plantageland.
04

old Colonial Estates

Vandaag brengt u de dag door op een voormalige koloniale plantage. Een groot gedeelte wordt ingenomen door de aanplant van rubber, koffie en cacao. Tussen april en oktober ziet u de meeste activiteit op het land, maar rubber wordt het hele jaar door geproduceerd. Kleine kampung, waarin nette huisjes aan beide zijden van vlekkeloze straten liggen, wisselen af met reusachtige fabrieken, waarin machines van honderd jaar oud de oogst verwerken tot exporteerbare producten.
05

terug naar Bali

Nog een klein eindje tot in Ketapang, waar u de lokale ferry neemt naar Bali, dat van Java gescheiden is door een 1600 meter brede zeestraat. In dit landschap zijn de moskeeën vervangen door tempels. De weg tot in Zuid-Bali leidt langs glooiende rijstterrassen die schijnbaar tot aan de zee reiken.
Switch to English