Omzwervingen In Noord Sumatra


01

Medan

Na aankomst in Polonia, de luchthaven van Medan, ontmoet u uw gids en wordt u naar uw hotel gebracht. Daarna is er voldoende de tijd om kennis te maken met Medan, de commerciële hub van Noord-Sumatra. Het paleis van de sultan herinnert aan de vergane glorie van een tijd waarin feodale heersers over wel en wee van hun onderdanen beschikten. In hetzelfde stadskwartier aan een druk kruispunt ligt een van de grootse moskeeën van Indonesië. Van op haar minaret klinkt vijfmaal daags de oproep tot het gebed. Het gebouw is opgetrokken in elegante Marokkaanse stijl, zoals die opgeld deed in de islamitische wereld in de eerste helft van de 20ste eeuw. Er zijn in Medan genoeg klengteng of Chinese tempels, die bewijzen dat Chinezen een prominente plaats innemen onder de stadsbevolking. Pal in het centrum verfraaien een aantal koloniale gebouwen het stadsbeeld. Het postgebouw, het station en het stadshuis zijn nog allemaal in degelijke staat.
02

Medan - Bukit Lawang

Na een autotocht van een paar uur via uitgestrekte oliepalmplantages en een krokodillenfarm, bereikt u Bukit Lawang. De plaats is bekend vanwege een van de oudste orang-oetan rehabilitatiecentra in het land, in een bijzonder idyllische omgeving. Vlakbij dendert de Bohorok rivier langs de steile hellingen van het Gunung Leuser Nationaal Park, nog altijd grotendeels bedekt met ondoordringbare jungle. In de namiddag begeven we ons in het orang-oetancentrum om het voederen van deze indrukwekkende primaten gade te slaan. Het Bukit Lawang Orang-Utan Rehabilitation Centre werd gesticht in het begin van de jaren 70 door twee Zwitserse vrouwen en heeft als belangrijkste doelstelling gevangen genomen dieren opnieuw gewoon te maken aan een volstrekt natuurlijke omgeving. Na een periode van quarantaine en training worden de apen opnieuw vrijgelaten in het regenwoud. We overnachten in Bukit Lawang, op de oostelijke grens van het Bukit Barisan gebergte.
03

Bukit Lawang - Brastagi

Vandaag rijden we naar Brasatagi, dwars door de Karo-Batak hooglanden, een bijzonder vruchtbaar vulkanisch plateau dat zich van aan de noordelijke rand van het Toba Meer over nagenoeg 5.000 km uitstrekt. Dit gebied telt ongeveer 200 traditionele dorpen, waarvan Kabanjahe met zijn belangrijke dagelijkse markt, en Brastagi met zijn prettig bergklimaat, de belangrijkste zijn. Onderweg houden we halt in een traditioneel Karo-Batakdorp. Deze unieke stam van Batakkers staat bekend om het ceremonieel herbegraven van hun doden. Even beroemd zijn de Karo-Batak longhouses, waarvan nog slechts een handvol exemplaren bewaard bleven. In ditzelfde gebied donderen op verschillende plaatsten watervallen naar beneden. De moeite waard is die van Sikulikap, een paar kilometer voor Brastagi. Brastagi, geflankeerd door twee vulkanen van 2.000 m, heeft een dagelijkse pittoreske markt, waar u kan proeven van al het beschikbare fruit in Indonesië!
04

Brastagi - Prapat

Vandaag leidt de tocht naar Prapat, aan de oever van het reusachtige Toba Meer. Onderweg stoppen we aan de waterval van Sipisopiso, waar het water zo'n 120 m de diepte in stort. Het zicht wordt nog spectaculairder vanwege de omgeving, die gedomineerd wordt door het meer en het grote eiland Samosir in de achtergrond. Verder bezoeken we een dorp van Simalungun-Bataks, waar er een uitstekend gerestaureerd Batakpaleis staat. In de namiddag arriveert u in Prapat, gelegen aan het Meer van Toba, wellicht een van de grootste en diepste zoetwatermeren ter wereld. Het bassin werd gevormd door een kolossale vulkaanuitbarsting zo'n 80.000 jaar geleden. Een tweede uitbarsting 50.000 jaar later creëerde Samosir, een eiland ongeveer even groot als Singapore. Het is het culturele en spirituele centrum van alle Toba-Batakkers, de dominante bevolkingsgroep in dit deel van Noord-Sumatra.
05

Samosir & Het Meer Van Toba

Vandaag cruisen we op het meer van Toba. Op verschillende locaties op Samosir vinden we interessante overblijfselen terug van Batakcultuur. In Tomok ligt de sarcofaag van Raja Sidabutar, de leider van de eerste stam Batakkers die zich vestigde op het eiland. Het belangrijkste decoratieve element is een Singa, half olifant, half buffel, een fantastisch creatuur uit de mythische wereld van Batakkers. Het is een zeldzaam overblijfsel van barokbewerkte sarcofagen die vroeger overal in het landschap verspreid lagen. Ambarita is trots op zijn collectie van merkwaardige stenen stoelen. Naar verluidt zijn dit overblijfselen van een traditioneel gerechtshof, waar tamelijk gruwelijke straffen werden uitgesproken ! In Simanindo, verder naar het noorden, ligt een goed bewaard antiek Batakhuis, en worden dagelijks traditionele dansen opgevoerd. Daarna keren we terug naar Prapat.
06

Prapat - Medan

Via Pematang Siantar, Noord-Sumatra's tweede grootste stad en centrum van bedrijvigheid rond de oliepalmplantages, rijden we vandaag terug naar Medan. Onderweg stoppen we zeker aan een van de talloze oliepalmplantages, die in dit gebied een groot areaal innemen. In Tebingtinggi draait de weg terug naar het noorden en bereiken we bijna opnieuw Medan. In de late namiddag, vertrekt u per vliegtuig naar uw volgde bestemming.
Switch to English