Lombok, Anders Bekeken


01

Airport - Kuta (Zuid Lombok)

Na aankomst in Mataram en verwelkoming door uw gids, rijdt u meteen door naar het zuiden via Mataram, de hoofdstad van de provincie Nusa Tenggara Barat, die de eilanden Lombok en het nabijgelegen Sumbawa omvatten. U merkt meteen dat dit een droger gebied is dan Java of Bali. Tussen Bali en Lombok loopt een denkbeeldige lijn, die in de 19de eeuw werd getrokken door de ontdekkingsreiziger en wetenschapper Wallace. Nog steeds vormt de Lijn van Wallace de grens tussen West Indonesië dat veel meer aansluit bij Azië en Oost Indonesië dat beslist meer lijkt op Australië. De tocht leidt langs vergezichten die u niet licht zal vergeten. Zuidwest Lombok is gezegend met een paar van de mooiste stranden ter wereld, vaak afgesloten van de rest van de wereld door steile bergruggen. Voor de kust liggen atollen van verlaten eilanden. Als in een tropische mirage vaart u per gemotoriseerde catamaran naar één van die verlaten eilandjes. Terwijl u wacht op de lunch, is het heerlijk zwemmen en snorkelen. De omringende eilandjes, die slechts weinig menselijke activiteit kennen, het azuurblauwe, transparante water, vormen een tropische sfeer die slechts af en toe wordt onderbroken door een eenzame visserssloep. Terug vaart u langs logge, gemeerde bamboestructuren van waarop ’s nachts gevist wordt. Onderweg naar het vasteland, heeft u alweer een ander zicht op de kustlijn, die gedomineerd wordt door bergen. In de namiddag en onderweg naar het zuiden merkt u dat het landschap steeds droger wordt. De typische lumbing daken her en der in het landschap verraden de aanwezigheid van de Sasaks, de originele bewoners van Lombok. Ze wonen langs heuvelruggen of aan de oever van een rivier, temidden van hun velden waar vooral ubi kayu en ubi jalar of zoete aardappels worden verbouwd.
02

Kuta (Zuid Lombok)

Vandaag heeft u een hele dag om te ontspannen in een fantastisch, tropisch kader. Het hotel ligt immers aan een wijd strand, waarover het heerlijk wandelen is. Door de bescherming van een natuurlijke baai is het er ook veilig zwemmen. De architectuur van het hotel bootst een Sasak nederzetting na. Even verder ligt Kuta, een eenvoudig vissersdorpje, waar de tijd bleef stilstaan.
03

Kuta - Senaru

De tocht van Zuid naar Noord Lombok is een fascinerende route, die leidt door tal van dorpen met elk een eigen ambachtelijke specialiteit. Er zijn gemeenschappen die zich bezighouden met rietweverij, terwijl elders pottenbakken tot de locale specialiteit verheven werd. Verder vindt u dorpen waar traditionele kano’s worden geassembleerd, even verderop ziet u spinsels van puur zout op merkwaardige, houten constructies. Loopt u het erf op, dan ziet u een hele familie zout uitkoken met primitieve maar efficiënte middelen. Voor u de bergen inrijdt, stopt u in een vissersdorp, waar de lokale markt het centrum van alle activiteit uitmaakt. Tegen een veelkleurige achtergrond van binnenlopende prauwen, vindt de constant aangevoerde verse vis steeds weer een gretige koper ! Langzaam verandert het landschap en voor u het weet rijdt u dwars door een weelderig, tropisch regenwoud. Wanneer u de hoger gelegen plaatsen bereikt, heeft u plotseling uitzicht op de tweelingplaatsjes Sembalunlawang en Sembalunlumbung, schitterend genesteld in een hooggelegen dal op de zuidflank van de machtige Rinjani berg. Van daaruit vertrekken avonturiers vaak naar de piek van de Rinjani, een inspannende tocht van drie dagen ! Vanavond verblijft u in een guesthouse in Senaru, vanwaar bij helder weer de zichten op de piek van de Rinjani spectaculair zijn. Van in de tuin heeft u ook zicht op twee watervallen, die u volgens de legende jonger maken telkens als u er baadt!
04

Senaru - Trawangan

Daarna zakt u langzaam af naar de kust van Lombok via de noordflank van de Rinjani. U bezoekt dorpen, waar zelden toeristen langskomen. Leven in de schaduw van Indonesië’s hoogste berg, verloop volgens eeuwenoude patronen en verandert slechts gestaag. Vele Sasak dorpen in deze streek bewaarden een unieke, traditionele architectuur. U herkent meteen de lumbung vorm van de daken, maar merkt ook de inan bale op, een typisch rustplatform aan de zijkant van het huis. Pas getrouwde stellen moesten hier hun eerste nacht doorbrengen ! Daarnaast is dit ook een rijstopslagplaats. Voor de noordkust liggen een aantal koraaleilandjes, bekend en geliefd bij duikers en snorkelaars wereldwijd. In de namiddag bereikt u de kust en dan is het een kort eindje varen naar Trawangan, een van de Gili’s, die op hun beurt een van de best bewaarde geheimen ten oosten van de Wallace lijn vormen. Op Trawangan kunnen motorfietsen noch auto’s de rust verstoren. Minimale ontwikkeling, perfecte zandstranden, een zachte golfslag en gemakkelijk bereikbare koraaltuinen, maken van dit eiland de perfecte plaats voor een paar dagen ontspanning en rust in een bijzonder prettige, tropische omgeving.
05

Trawangan

Vandaag exploreert u het eco-systeem van de Gili’s. Met uw eigen boot, bemand door een kapitein die de perfecte plekken om te snorkelen moeiteloos weet te lokaliseren, vaart u tussen de Gili’s door. Wanneer u van de boot in het water gaat met uw eigen snorkel en vinnen, zit u meteen in een paradijselijk stukje onderwaterwereld. Overal scholen tropische vissen, af en toe doorbroken door een traagzwemmende schildpad op een achtergrond van een vlammende koralen. Af en toe gaat U aan land om de aangename sfeer op te snuiven en een verfrissend drankje. Op Meno is er een beschermde plek waar schildpadden kunnen veilig opgroeien tot aan hun vrijlating in zee.
06

Trawangan - Mangsit

Vandaag brengt een speeboat u in een mum van tijd naar het vaste land van Lombok. U gaat van boord op een strand dat afgeboord wordt door rijen kokospalmen. Dan is het een klein eindje rijden tot aan uw laatste stopplaats in Lombok. Het mooi gelegen Holiday Resort Hotel is eveneens een verborgen paradijs op de pittoreske westkant van Lombok. U kan Senggiggi verkennen, een slaperig badstadje even verderop. Er bevinden zich een paar interessante art shops, waar vaak etnische voorwerpen uit de zuidoostelijke archipel van Indonesië worden aangeboden. Bij helder weer, is in de verte de sluimerende Gunung Agung op Bali zichtbaar. Er bestaat een mythische band tussen beide vulkanen, die een grote rol spelen in het hindoeisme van beide eilanden.
07

Mangsit - Airport

Laatste uren vrij op een droomstrand tot uw gids u afhaalt om naar de luchthaven van Mataram te rijden. Dan keert u terug naar huis of naar uw volgden bestemming.
Switch to English