Reis Terug in De Tijd


01

Arriveren in Papua: een tocht naar de Laatste Grens

U vertrok in Bali of in een van de grote steden van Java of vanuit Makassar in de vroege avond of in de vroege ochtend. In de vroege ochtend, bereikt u Jayapura. Na een korte transit in de luchthaven, reist u met een turboprop door naar het centraal hoogland. Vlak na het opstijgen heeft u een schitterend zicht op het meer van Sentani, dat samen met een gebergte het binnenland afsluit van de kust regio. Deze korte vlucht, licht al een tip van de sluier op. Het lijkt alsof uw vliegtuigje met een onzichtbare hand geleid wordt langs reusachtige bergflanken. Arriveren in Wamena is als het betreden van een ander universum. Na verwelkoming door uw gids en check-in in uw hotel voor de komende dagen, krijgt u een briefing. Loop dan, bij wijze van eerste verkenning, door de straten van Wamena. Deze plaats is nauwelijks groter dan een dorp maar heeft toch met een belangrijke regionale functie. Dit is de lokale zetel van de bestuurlijke macht van de republiek Indonesie !
02

Ontmoetingen met de stammen van de Baliem Vallei

Vandaag begint uw verkenning pas goed. In Wesaput, aan de overzijde van de landingsstrip van Wamena, kan u over een traditionele hangbrug. U kan onmogelijk raden dat dit liefelijke stroompje verderop noordwaarts een donderende bergrivier is geworden. Wandel een uurtje naar Pugima. Dit is een uitstekende manier om een eerste idee te krijgen van wat de Baliem Vallei is. De vervaarlijk uitziende Papua’s zijn eigenlijk landbouwers. Kleine gemeenschappen bewaken velden, meticuleus afgeboord met paalomheiningen. Zelfs net buiten Wamena, verkiezen mensen de traditionele honai veruit boven gewone huizen. Neem de wagen en rij tot in Jiwika, waar in een van de kleine nederzettingen een mummie van een overleden stamhoofd wordt bewaard. Mits een kleine donatie, haalt men de verbazingwekkend goed bewaarde mummie boven. Van op de plaatselijke markt, leidt een steil pad omhoog naar een plas, waar de Dani op een erg speciale manier zout halen. Stammen van bananenbomen worden er te week gelegd. Die worden later in het dorp, soms op een paar dagen te voet van deze plek, verbrand waarna men de as gebruikt om voedsel op smaak te brengen ! Een ander merkwaardige bezienswaardigheid wat verderop, zijn de grotten van Kontitlola vlakbij Wosilimo. De grotten hebben mooi gevormde stalactieten en er loopt zelfs een ondergrondse rivier doorheen. Vlakbij is een weeshuis, gerund door Duitse missionarissen.
03

Ontdek de zuidelijke grens van de Baliem Vallei

Ga zuidwaarts en stel vast hoe de Baliem Rivier zijn ware natuur toont. Ver naar het zuidelijke gedeelte van de Vallei dondert de rivier in een ravijn. Langs de rand staan eenzame verzamelingen van honai. Dit is het hartland van de Dani, een perfecte omgeving voor een trektocht van een paar uur. Spectaculaire zichten op de rivier die de vallei doormidden scheurt met haar geweld en zichten op lappendekens van velden, gecultiveerd door primitieve stamman van de Dani. Verder weg geraken van de menselijke beschaving zoals u ze kent, is niet mogelijk!
04

Van Wamena terug naar Jayapura

Loop nog even langs de rand van Wamena en neem de laatste zichten van deze unieke en verdwijnende wereld in u op. Later reist u langs dezelfde adembenemende weg terug naar Jayapura. Als u de luchthaven van Jayapura verlaat, is het een en al geschreeuw van taxi en bemo chauffeurs, die u allemaal een ritje willen verkopen naar Jayapura, dat anderhalf uur verderop ligt. Onderweg bezoekt u een gedenkmonument voor MacArthur, die tijdens de Pacific campagne van de Tweede Wereldoorlog, hier zijn hoofdkwartier had. U luncht aan de rand van het Sentani meer, een 15 km2 groot reservoir dat op een ongeëvenaarde manier het Cyclopen gebergte afsluit van het kustland. In het midden van het meer ontwaart u een eilandje, waarop een stam aan een eigenzinnig isolement houdt. Als u tijd heeft, kan u ook even stoppen aan een museum waar een trits aan voorwerpen uit de Asmat regio permanent tentoon worden gesteld. Vlakbij Jayapura ligt Hamadi Beach, waar er een levendige handel wordt gedreven in etnische voorwerpen uit heel Papua. ’s Avonds heeft u nog de tijd om Jayapura te verkennen, waar een echte pioniersgeest hangt. Mensen uit heel Indonesië kwamen af op de kansen die werden gecreëerd door de Indonesische regering, die immigratie naar dit deel van het land aanmoedigde. Loop langs de fruitstalletjes en bloemenmarkten en neem de sfeer van de meest oostelijk gelegen stad van Indonesië in u op!
05

Terug naar Bali vliegen

’s Morgens vroeg wordt u naar de luchthaven gebracht van Sentani, een uurtje rijden van Jayapura. Daar gaat u aan boord van een toestel dat u terug vliegt naar Bali of een van de grote steden op Java.
Switch to English