De Ziel van Bali


01

Aankomst in Bali

Na aankomst in de luchthaven, wordt u meteen naar de zuidwestkust van Bali gebracht, waar u overnacht in een luxehotel vlak naast de beroemde zeetempel van Tanah Lot of in een boutique hotelletje op het platteland een eindje van de kust, gelegen in een schitterende omgeving van idyllische rijstterrassen. Vrije namiddag en avond.
02

Van De Kust Naar De Bergen

Bezoek eerst de tempel van Tanah Lot, die al eeuwen de branding van de Indische Oceaan trotseert. Het is een belangrijke oriënteringstempel voor de Balinezen. Op de plek waar hij gebouwd is, zette een van de eerste hindoepriesters uit Java voet aan wal op Bali. Na een eindje de kustweg te hebben gevolgd, rijden we het binnenland in. Op het platteland maken we een verfrissende wandeling langs stille plekken, vredige dorpjes en magnifieke rijstterrassen, die de toppen van de bergen lijken aan te raken. Deze uitstap is een heuse introductie tot de realiteit van de Balinese boeren. Hier en daar merkt u kleine stenen altaartjes in het midden van de rijstvelden. Waar elders kan men de Dewi Sri, de Godin van de Rijst vruchtbaarheid beter eren ? Een bezoek aan een Balinees huis leert u meer over de verhoudingen tussen de goden en de mensen. Verbazingwekkend hoeveel aandacht de Balinezen hieraan schenken bij het bouwen van hun relatief eenvoudige huizen. Overal staan lachende dorpsbewoners op hun stoep en schenken u een gastvrije groet. Daarna keert u terug naar de hoofdweg en rijdt u tot in Blimbing, een plek te midden van sprookjesachtige rijstvelden, los van deze wereld.
03

Van West Naar Noord Bali

In de omgeving van Blimbing maakt u een wandeling langs ongerepte dorpen en de meest kunstzinnige rijstterrassen. De panorama’s zijn adembenemend. Af en toe ontmoet u een boer die zijn veld bewerkt of een groep jongeren onderweg naar school. Langs een weinig bekende weg rijdt u vandaag door de centrale hooglanden van Bali. Net voor u de noordkust bereikt, rijdt u door spectaculaire landschappen. Rijstterrassen schijnen te reiken tot aan de bergtoppen, waar algemeen wordt aangenomen dat de goden verblijven. Kruidnagelplantages wisselen af met rijstvelden afgeboord door palmen. In kleine dorpjes langs de weg, roepen spelende kinderen u toe. Hier vindt u het ware karakter van het eiland Bali. Voor u het weet bent u in Lovina. Al in de koloniale tijd bood deze badplaats met zijn zwart zandstrand verkoeling voor de mensen uit het nabijgelegen Singaraja, de voormalige hoofdstad van Bali.
04

Op Stap Door De Bergen Van Noord Bali

Vandaag verkent u de noordelijke bergen van Bali. Niet zo ver van Lovina liggen idyllische dorpjes en kruidnageltuinen op een koele hoogte ongeveer 1.000 m. Daar maakt u een korte wandeling langs lieflijke watervallen en rijstterrassen geboetseerd als kunstwerken. Via een andere weg, die leidt langs de top van het gebergte dat Bali middendoor snijdt, keert u terug naar Lovina. U stopt aan een reusachtig kratermeer met aan de oever een merkwaardige tempel. Opmerkelijk is de combinatie van boeddhistische en hindoeïstische stijlelementen. Op het fruitmarktje in Bedugul, liggen alle mogelijke soorten fruit van Bali.
05

Van Lovina Naar Candi Dasa

Even buiten Singaraja ligt een oude, bijzonder bezienswaardige subak tempel. Vooral de reliëfs op de buitenmuren zijn opmerkelijk en tonen een humoristisch tafereeltje uit lang vervlogen, koloniale dagen. In Penelokan heeft u een spectaculair zicht op een nog gedeeltelijk actieve vulkaan. In het midden van een reusachtige caldera, rijst een vilkanische kegel op, die af en toe rook spuwt. Op de achtergrond van het meer van Batur, ziet u bij helder weer de Agung vulkaan, Bali’s heiligste berg. De tempel die tegen de zuidflank ligt, is uw volgend reisdoel. De tempel van Besakih is een aaneenschakeling van tempels, schrijnen en merus, een waar religieus netwerk. Op voorspoedige dagen ziet u hele groepen pelgrims, zwaarbeladen met offers, op weg naar een van de heiligdommen. U eindigt de dag vandaag in Candi Dasa, een rustige badplaats op de oostkust van Bali en de perfecte basis om het oosten van dit fascinerende eiland te verkennen.
06

Op Verkenning In Oost Bali

Candi Dasa is een uitstekende basis om het hinterland van Oost Bali te verkennen. Rij naar Amlapura, de hoofdstad van het district. Daar moet u beslist een bezoek brengen aan het mooi gerestaureerde paleis van een voormalige Baliunese koning. De Puri Agung Karangasem dateert uit de 19de eeuw, een tijd waarin Bali verdeeld was in koninkrijken, die niet altijd vreedzaam met elkaar omgingen. Pal in het centrum van een stad, biedt het een goed inzicht hoe voormalige vorsten leefden. U wandelt naar binnen via een gespleten poort met prachtige gesculpteerde houten panelen en merkt meteen een unieke combinatie op van Balinese, Chinese en Europese stijlen op. Het hoofdgebouw wordt “maskerdam” genoemd en is inderdaad een verbastering van het woord “Amsterdam”. Het drijvende paviljoen is geheel opgetrokken in de raja stijl van weleer. Er is ook een gebouwtje waar uitsluitend tandvijlingen plaatsvonden. Daarna trekt u het platteland. Temidden van schitterende rijstvelden ligt een ander palies, maar van een geheel andere aard. Tirtagangga is al eeuwen een heilige plek. Het water in de vijvers en waterpartijen, komt van de natuurlijke bronnen in Rejasa, een plek die volgende legende in onderaardse verbinding staat met de Ganges in India. Tirta betekent “gezegend water” en gangga is afgeleid van de naam van de heilige rivier in India. De bronnen voorzien ook Amlapura van drinkwater en het waterpaleis hier behoort toe aan dezelfde Koninklijke familie als die van het paleis in de stad.
07

Van Candi Dasa Naar Ubud

Vandaag bezoeken we eerst Tenganan, een fascinerende plek. Dit dorp ligt verscholen van de hoofdweg tegen een berghelling aangebouwd. Het isolement van de rest van Bali wordt beklemtoond door een stenen wal, die het hele dorp omringd. Alle bezoekers komen en gaan via een poort, die bewaakt wordt. Iedereen is welkom, maar als de nacht valt, sluit het dorp zich af van de wereld. Hier wonen de Bali Aga, een groep die zichzelf beschouwt als de eerste of originele bewoners van Bali. Het zijn meesters in dubbel-ikat, een bijzonder moeilijke weeftechniek, die over heel Zuidoost Indonesië verspreid is, maar die hier tot ongekende hoogte werd gebracht. Net name de gringsing, doeken die altijd in traditionele kleuren worden geweven, zijn heilig. Hun magische krachten kunnen de eigenaar beschermen tegen ziekte. Ze worden gedragen tijdens de unieke ceremonies die tot op de dag van vandaag in dit dorp plaatsvinden. De Kerta Gosa in Klungkung is een gerenoveerd gerechtshof uit de 17deeeuw. Het is een paviljoen met mooie plafondschilderingen, in antieke Balinese stijl. Ze geven de straffen weer die misdadigers te wachten stond in het hiernamaals. Als u een omweg maakt via Banglui, kan u een unieke tempel bezoeken. In Bangli ligt de Pura Kehen die iedere bezoeker verbaast met zijn barokke, overdadige versieringen. Klim via diverse terrassen tot het hoogste platform, toegewijd aan de Goden. U eindigt deze dag in Ubud. Ooit de zetel van een belangrijk koninkrijk, groeide het uit tot een centrum voor kunsten en ambachten. Onder impuls van een van de laatste raja’s vestigden zich talloze buitenlandse artiesten in Ubud. Samen met lokale kunstenaars, creëerden ze een eigen stijl die zijn oorsprong vond en vindt in de traditionele kunsten van Bali.
08

Ubud

Vandaag volgt een interessante dag in en om Ubud, waar er dorpen en wijken gespecialiseerd zijn in diverse ambachten. Er zijn dorpen waar er geschilderd wordt en wijken waar er permanent houtsnijders aan het werk zijn. Er is zelfs een dorp waar er vooral eieren worden beschilderd ! Ook kan u een van de musea van Ubud bezoeken. Vooral het Neka Museum is de moeite waard. In ruime paviljoenen worden er hele reeksen onschatbare werken tentoongesteld. Wandel door de tentoonstelling en u krijgt een overzicht van Balinese schilderkunst. Bezoek de markt met zijn overvloed aan lokale ambachtelijke spullen. Observeer de eindeloze stroom van vrouwen, die komen offreren op de markttempel.
09

Bali Verlaten

Vandaag verlaat u Bali. De tocht eindigt bij check-out in uw laatste hotel in Ubud.
Switch to English