Het Beste van Java en Bali


01

Aankomst in Java

Deze trip begint in de luchthaven van Yogyakarta. U wordt opgewacht en meteen naar uw hotel gebracht.
02

Yogyakarta, een sultanaat van weleer

Niet voor niets kreeg Yogya de bijnaam “wieg van de Javaanse beschaving”. In Kota Gede, Yogya’s zilverwijk, klinkt de hele dag onafgebroken het geklingel van de zilversmeden. Filigranen zilverwerk wordt er door specialisten geproduceerd. De Kraton beheerst het centrum van de stad. Maar binnen hangt een sfeer van grandeur die je niet zou verwachten. Dit paleis is dan ook een spiritueel baken voor vele Javanen. Sommige gebouwen zijn ingericht als musea, waar de heilige erfstukken zijn tentoongesteld. Opvallend zijn de oudere bewakers die voortdurend de woonvertrekken van de sultan in het oog houden. Verderop liggen de gerestaureerde ruïnes van het waterpaleis. In feodale tijden was dit een recreatieoord van de sultan, met talloze waterpartijen, uitkijktorens, mysterieuze onderaardse gangen en verborgen kamers. 's Namiddag rijdt u naar een schitterend gerestaureerd tempelcomplex dat de bezoeker herinnert aan het rijke verleden van Java. Dwaal langs meer dan 200 grote en kleine gebouwen, tempels, schatkamers en monnikenverblijven uit een tijd dat Java tot de invloedssfeer van India behoorde. De Loro Jinggrang is een tempel gewijd aan Shiva, de hoogste god uit het hindoe pantheon. Tegelijk is deze triomfantelijke toren een mausoleum voor een koning die zichzelf als God ging beschouwen.
03

Yogyakarta: Antieke tempels

Zo’n 40km van Yogya ligt te Borobudur te zinderen onder de tropenzon. Nog steeds is dit één van de grootste boeddhistische tempels ter wereld. Terwijl u langs de verschillende terrassen steeds hoger geraakt, dringt de ware bedoeling van dit spectaculaire bouwwerk tot u door. Er is geen binnenruimte, maar de meer dan 1.500 reliëfs op de muren vertellen het verhaal van de eerste Boeddha op aarde. Ze zijn een onuitputtelijke bron van informatie over het India van 2.500 jaar geleden. Na een aardbeving in 800 geraakte de tempel in de vergetelheid. Pas in 1984 was de renovatie compleet. ‘s Namiddags bent u vrij, heeft u de tijd om Malioboro te verkennen. Gedurende de dag is die straat een aaneenschakeling van shops, ‘s avonds bieden talloze provisorische eettenten er verpozing aan studenten en inwoners van Yogya. U kan natuurlijk ook relaxen aan het zwembad van uw hotel voor u er ‘s avonds op uittrekt naar een voorstelling van klassieke Javaanse hofdansen.
04

Van Yogya naar Bromo vulkaan

Vandaag brengt een korte vlucht u naar Surabaya. Meteen na de landing rijdt u naar Sukapura of Tosari, genesteld in een flank van het Tengger gebergte. Onderweg geniet u van fantastische zichten op slapende vulkanen, hellende groentetuinen en pittoreske Javaanse dorpjes waar het een drukte van jewelste is. Becaks schijnen goederen en mensen in alle richtingen tegelijk te willen vervoeren. Na installatie in uw hotel, rust u uit voor een nachtelijke excursie die u nooit zal vergeten.
05

Van Bromo naar Ubud

Heel vroeg in de ochtend, trekt u per 4x4, te paard en tenslotte te voet naar een site, die naar alle begrippen zondermeer spectaculair kan genoemd worden. De kegel van de Bromo rijst omhoog uit een maanlandschap. Omringd door wallen van een paar honderden meter hoog lijkt de vlakte op een zee van zand. Van op een uitkijkpunt aan de rand van deze fenomenale plek, heeft u een weids zicht op het Semeru massief, dat heel Oost-Java beheerst. De zonsopgang over de rand van deze machtige. U keert dan terug naar het hotel voor een stevig ontbijt. Terug naar Surabaya voor vlucht naar Bali. Meteen na aankomst, per wagen naar Ubud. Ubud is een geweldige plek om op ontdekking te gaan in de talloze galerijen en winkels. U vindt er goedkope souvenirs maar ook kostbare ethische voorwerpen uit de hele archipel. Ook voor schilderijen en Balinees antiek moet u hier zijn. De centrale markt van Ubud bulkt van de handnijverheidsproducten. De straten staan vol met cafés, coffee shops en andere eetgelegenheden, waar het gezellig toeven is. Bovendien zijn er een paar musea van wereldklasse waar u een volledig overzicht krijgt van de schilderkunst op Bali, beïnvloed door binnen- en buitenlandse meesters
06

Ubud

Verken de omgeving van Ubud. Bezoek een van de vele galerijen of een museum waar weergaloze schilderijen de bezoekers blijven verbazen. Bezoek een paar van de heilige plekken rond Ubud. Er is de Goa Gaja, een tempel met een toegangspoort in de vorm van een olifantenkop. In de middeleeuwen werd de plek gebruikt om te mediteren. Nog altijd gaan de Balinezen bij bepaalde ceremonies baden in de waterpartijen. De Gunung Kawi zijn dan weer stenen monumenten die herinneren aan een lang vervlogen koningshuis. Ze liggen gebed in een vallei die via een steil pad te bereiken zijn.
07

Van Ubud naar Pekukatan

U reist vandaag naar het verre westen van Bali. U bezoekt tempels die een grote betekenis hebben voor de Balinezen. Zo is er Tanah Lot, een iconische tempel, die op een rots in de branding van de Indische Oceaan ligt. Hier bracht een priester uit Java het hindoeïsme naar Bali. Of neem Mengwi. De Taman Ayun heeft de perfecte verhouding van een Balinese tempel. Een uitstekende gelegenheid om wat meer te leren over de manier waarop Balinezen tegenover hun geloof staan. Via steeds hoger gelegen terrassen, belandt je tenslotte op de hoogste plek, waar merus naar de hemel reiken. Deze pagode-achtige structuren stellen de wereldberg voor, waar de Goden hun woonplaats hebben. In de late namiddag bereikt u Pekutatan. Het hotel is gelegen aan een strand waar elke avond de traditionele outriggers van Bali terug naar de kust keren. Vaak draagt een zeemist toe tot de mystiek van deze bijzondere plek.
08

Van Pekutatan naar Rande Agung of Ketapang (Oost Java)

U reist verder via een slingerende weg, tot in het noordwestpunt van Bali. De glooiende heuvels met rijstterrassen zijn een bewijs dat u door de rijstschuur van Bali trekt. Aan sommige tempels langs de weg, stoppen chauffeurs om een zegening van een priester in ontvangst te nemen. Men vraagt zo bescherming bij het verlaten van Bali of uit een dank tot de Goden bij een veilige terugkeer op het eiland. Eenmaal in Gilimanuk, is het wachten op een ferry, die de korte zeestraat tussen Bali en Java in een mum van tijd overbrugt. Dan is het nog een rit van een uur tot in de bergen. U overnacht in Rande Agung, omringd door vulkanen en rijstvelden, midden op het Javaanse platteland of in Ketapang, niet ver uit de buurt van Banyuwangi.
09

Randu Agung / Ketapang

Na een vroeg ontbijt, begint u aan een fascinerende tocht naar de top van de Ijen vulkaan. Het is ongeveer even ver uit Ketapang als Randu Agung naar de basis van de berg, vanwaar u te voet naar boven wandelt langs een gemakkelijk begaanbaar pad. Onderweg ontmoet u de zwaveldragers van Ijen. Ze halen solfer uit de bodem aan de rand van het meer op de top van de berg. Met manden van bijna 100 kg dalen ze terug af tot aan het lek waar het gele goud wordt gewogen en overgedragen aan een verwerkend bedrijf. Deze grondstof wordt gebruikt in de farmaceutische en cosmetische nijverheid. Vooral Japan is een grote afnemer.
10

Van Randu Agung / Ketapang naar Lovina (Nooord Bali)

U verlaat Rande Agung / Ketapang en bezoekt alvorens Java te verlaten een authentieke koffieplantage. Fabrieken uit de vorige eeuw verwerken typische agrarische producten zoals rubber, koffie en kruidnagel. U krijgt een duidelijk idee hoe het aan toe ging in de koloniale tijd. Daarna steekt u per lokale ferry de Straat van Bali over. Aan de overkant ligt Gilimanuk, met een groet toegangspoort in de vorm van een gespleten, Balinese tempelpoort. U rijdt een eindje langs de rand van het Bali Barat Nationaal Park en de kustlijn van Noord Bali tot in Lovina, een kustplaatsje niet ver van Singaraja, de voormalige hoofdstad van Bali. Onderweg passeert u ondermeer een tempel langs de weg, waar een hele kolonie apen huishoudt. Check-in in uw hotel in Lovina.
11

Een dag in Noord Bali

Lovina is de perfecte basis om een Noord Bali te verkennen. We rijden eerst een eindje de bergen langs kruidnageltuinen en rijstvelden die afgeboord worden door palmen. Rijstterrassen lopen hier veel stijler af dan aan de zuidflanken van de bergketen die Bali doormidden snijdt. Het klimaat is koel en de omgeving nodigt uit tot wandelen. In Bedugul bezoekt u een tempel aan de rand van een bergmeer. Hij is bijzonder vanwege een unieke combinatie van hindoeïstische en boeddhistische kenmerken. Langs de oevers van het Bratanmeer rijdt u via een andere weg terug naar Lovina.
12

Van Noord naar Oost Bali

Vandaag reist u van Noord naar Oost Bali. Eerst stopt u in de buurt van Singaraja aan een subak tempel, die toegewijd is aan de irrigatie. Subak zijn traditionele organisaties die in elk dorp de waterverdeling regelen. Omdat ze zo belangrijk zijn, hebben ze vaak een eigen tempel. In Penolakan kan u genieten van buitengewone vergezichten. Vanop de rand van een uitgedoofde krater, ziet u een vulkaankegel uit de vlakte oprijzen. Af en toe ontsnapt er rook, wat wijst op permanente, vulkanische activiteit. In de verte ziet u de Gunung Agung liggen. Tegen de zuidflank werd de Besakih tempel, het belangrijkste heiligdom van Bali, gebouwd. Er zijn diverse schrijnen gewijd aan alle goden uit het Hindoe-pantheon. Samen vormen ze heus netwerk van grote en kleine tempels, die samen het belangrijkste heiligdom van Bali vormen. Op bepaalde dagen ziet u vrouwen op hun paasbest enorme offerandes naar een of ander altaar dragen. Daarna daalt u af naar de kust. Candi Dasa is het doel voor vandaag.
13

Verken Oost Bali

Eerst naar Tirtagangga, met zijn beroemde waterpaleis, dat nog door een van de laatste koningen van Amlapura gebouwd werd. Het is een pleziertuin, vol met waterpartijen en fonteinen. Er zijn ondergrondse kanalen, die het water van een nabijgelegen bron aanvoeren. Grote stenen beelden illustreren Balinese mythologie . Dan rijdt u de bergen in. Op een bepaald punt begint u aan een wandeling langs kleine dorpjes. Het is een uitstekende manier om het leven zoals het is op Bali gade te slaan. Zo komt u in een Tenganan, een dorp van de zogenaamde oorspronkelijke bewoners van Bali. Het is een omwalde gemeenschap, die vasthoudt aan strenge tradities. Hun geloof leunt strek aan bij het Balinees Hindoeisme, maar men kent ook volstrekt unieke rituelen. Bekend zijn hun dubbel-ikats. Sommige van die uitermate kostbare doeken kunnen de eigenaar beschermen tegen ziekte, zo wordt algemeen geloofd.
14

Einde van de trip

Deze trip eindigt wanneer u uw hotel in Candi Dasa verlaat omstreeks het middaguur.
Switch to English