De Grote Trans-Java


01

Arriveren in de hoofdstad – Verder Naar Bogor

Na aankomst in Soekarno-Hatta International Airport van Jakarta, rijdt u langs de snelwegen die Jakarta omringen, naar Bogor. Vanuit het raam van uw voertuig heeft u een zicht op de contrasten van een stad die uit zijn voegen schijnt te barsten. Er is een opvallende tegenstelling tussen het oude stadsdeel in het noorden en het glinsterende zuiden met wolkenkrabbers, die elkaars beeld weerspiegelen in getint glas. Na en paar uur, bereikt u Bogor, dat al in de koloniale tijd een vakantieoord was voor de toenmalige heersers. De botanische tuinen, aangelegd door Sir Stamford Raffles tijdens het korte Britse interregnum in Indonesië in het begin van de 19de eeuw, zijn nog steeds de moeite waard om te bezoeken.
02

Van Jakarta naar de theetuinen van Bandung

Aan de voet van de Preanger, ligt Bogor op een hoogte die ook vandaag de dag verkoeling brengt. Het is ook de naam een plantentuin, ooit het grootste research center van het Oosten, met een ongeëvenaarde verzameling tropische planten en bomen. Geen betere plaats om u te oriënteren in de enorme aantallen planten en bloemen in dit deel van de wereld. Midden in het park bevindt zich een van de zomerpaleizen van de president van de republiek Indonesië, in onvervalste koloniale stijl. Ooit was het de residentie van de Gouverneur-generaal, de hoogste koloniale autoriteit in Nederlands-Indië. Vervolgens begeeft u zich op weg naar Bandung. U bent op tijd om er een voorstelling bij te wonen van gamelan angklung, het traditionele orkest van West Java. Deze muziekvorm werd onlangs door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De voorstelling van Pak Ujo, geeft een goed inzicht in de stijl en geschiedenis van muziek die bijna uitsluitend door bamboe instrumenten wordt voortgebracht. Tegelijk worden hier ook jonge mensen opgeleid om de traditionele Sundanese instrumenten te bespelen.
03

Een dag in Bandung

Vandaag verkent u Bandung en omgeving. Ooit was het de zetel van een machtig Hindoe koninkrijk maar toen de Nederlanders er arriveerden in de 17de eeuw, was dit een negorij te midden van reusachtige moerassen. Nadat de Grote Postweg het hele eiland Java had ontsloten, begon de opgang van Bandung, dat geleidelijk een soort van resort werd voor de Nederlandse planters in West Java. Op de dag van vandaag is het nog altijd een groeiende stad met miljoenen inwoners. Maar nog altijd is de omgeving schitterend. U bezoekt de Tangkuban Prahu, een van de gemakkelijkst te bereiken vulkanen op Java. Verderop liggen de glooiende theetuinen van West-Java. Thee is nog steeds een gewaardeerd exportproduct en een bezoek aan een van die reusachtige plantages is zeker een must.
04

Per trein Van Bandung naar Wonosobo

De treinreis van West naar Midden Java is een belevenis op zich. De trein tjokt langzaam door het sprookjesachtige, Javaanse landschap langs steile ravijnen en indrukwekkende vulkanen. Tijdens de stops, vechten venters van snuisterijen en souvenirs om uw aandacht. In de late namiddag bereikt u Baturaden. Vandaar is het nog een korte rit per auto tot Wonosobo, de ideale basis voor een fascinerende tocht naar Dieng. Rest van de namiddag en avond vrij.
05

Mysterieus Dieng

Het plateau van Dieng is bezaaid met tempels en antieke schrijnen, sommige mooi gerestaureerd, andere niet meer dan een stenen teken uit de tijd dat heel Java hindoeïstisch was. Ze lijken nietig in vergelijking met de overige en veel grotere monumenten op Java, die uit dezelfde tijd dateren. Hier liggen de oudste tempels van Java, en het is niet voor niks dat Dieng wellicht een samentrekking is van twee Sanskriet woorden: di “verblijfplaats” en hyang, “de Goden”. Het isolement van de plek, de ijle hoogte, kissende bronnen van geothermische energie en veelkleurige meren her en der, verlenen een uniek karakter aan het geheel. Via een weg met panoramische zichten op de omringende vulkanen van Java, die tegelijk geëerd en gevreesd worden, belandt u opnieuw in Wonosobo. Voor u Yogya bereikt, passeert u in Magelang. Hier werd prins Diponegoro gearresteerd na een mislukte opstand tegen de Nederlanders. Nog steeds worden straten of brede lanen in Javaanse steden naar zijn naam vernoemd.
06

Yogyakarta, warm kloppend hart van Java

In Yogyakarta, de stad die van zichzelf terecht vindt dat ze de essentie herbergt van alles wat echt Javaans is, is de Kraton of het statige sultanspaleis, het centrum van alle leven. Het ligt aan een groot plein in het centrum van de stad aan het einde van Jalan Malioboro, een bezienswaardigheid op zichzelf. Rondom de Kraton liggen nauwe steegjes die uitkomen in het Taman Sari complex, een voormalig feodaal lusthof. De onderaardse gangen en waterpartijen werden kortgeleden mooi gerestaureerd. In de buitenwijken van de stad vindt u typische ambachten terug. Kota Gede is Yogya's zilverwijk, waar het geklop en gehamer van zilversmeden het verkeer overstemt. Authentieke batikateliers zijn schaars de dag van vandaag – batikken wordt meestal in gezinsverband op het platteland beoefend – maar wij brengen u naar een werkplaats waar de arbeiders nog steeds de cap en de canting hanteren om de veelkleurige lappen stof te produceren. Na de lunch leidt de tocht naar de beroemde tempel van Borobudur, die al eeuwen roerloos ligt te zinderen onder de tropenzon tegen de achtergrond van het Menoreh gebergte. Ooit was dit een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Nog steeds getuigt dit monument, gebouwd als stolp om een heuvel heen, van groot menselijk vernuft. Op de reliëfs in de galerijen van de vierkante terrassen, is de tempel het mooist. In schitterend gehouwen taferelen, wordt de geschiedenis van Boeddha weergegeven. Een onuitputtelijke bron van informatie over het leven in India zo'n 2.500 jaar geleden. Nog altijd lopen gelovigen alle terrassen af tot ze helemaal op de top voor een volledig gesloten stupa staan. Die omvat het laatste, niet meer met woorden te beschrijven geheim. Als dusdanig is de Borobudur een gebed in steen. Gelovigen maken een spirituele reis naarmate ze hoger klimmen. U bent terug in het hotel in de late namiddag. Die avond heeft u tijd om Yogya op uw eentje te verkennen. Flaneer langs de stalletjes en geïmproviseerde eettentjes, die bij valavond overal op Malioborostraat worden opgetrokken. Ze bieden een goedkope hap aan de talloze studenten van Yogya en zijn de ideale plaats om de laatste roddels uit te wisselen!
07

Borobudur, een boeddhistisch meesterwerk

Onderweg naar Solo, brengt u eerst een bezoek aan Immogiri, waar zich een fascinerende dodenstad bevindt. Alle sultans van Midden Java vonden hier sinds de 16de eeuw, hun laatste rustplaats. Er heerst een permanente, vreedzame stilte, die alleen onderbroken wordt door het gezang van vogels of door pelgrims, die op maandag en vrijdag eer komen bewijzen aan de “vaderen des lands”. In spiritueel opzicht zijn de sultans de beschermers van Java. Alleen in traditionele Javaanse kledij mag u op die dagen tot bij de tombes, waarin de eerste sultans van Midden Java begraven liggen. Speciale wachters, eveneens traditioneel in sarong gekleed en met een kris op de rug gebonden, kijken er op toe dat bezoeken in de gepaste stijl en stemming verlopen. Vandaar gaat de tocht verder naar Prambanan. Ook dit was ooit een mausoleum, maar van een geheel andere soort. Een massieve tempel toegewijd aan Shiva, is de blikvanger. Hij ligt centraal en is ook een van de hoogste gebouwen van deze tempeltuin met honderden kleinere tempeltjes, schatkamers en schrijnen. U reist verder naar Solo, de zusterstad van Yogya.
08

Omgeving van Solo

Ook hier is het Sultanspaleis de moeite waard om te bezoeken. Maar de hoogtepunten van Solo liggen buiten de stad. Al duizenden jaren bouwden mensen om en op de hellingen van de Lawu, een van Java’s meest indrukwekkende vulkanen, tempels. Misschien omdat ze zich op die hoogte dichter bij hun Goden waanden? Veel ging verloren in een alles verterend tropisch klimaat, maar twee werden hersteld in hun vroegere glorie. Zowel Candi Ceto als Candi Sukuh dateren uit een tijd dat Java werd geregeerd door machtige hindoeïstische en boeddhistische koninkrijken. Nog steeds worden ze bezocht door groepen pelgrims uit Bali op dagen die de priester daar als voorspoedig werd opgegeven. De schoonheid van de omgeving, bepaald door glooiende heuvels bezaaid met theeplanten, draagt bij tot de magie van de plek. Niemand weet precies wanneer de tempels werden opgetrokken, alhoewel de historici het eens zijn over onmiskenbare Indische invloeden. Vele decoratieve elementen zijn onbetwistbaar erotisch van aard. Merkwaardig genoeg lijken de drie terrassen van Sukuh te verwijzen naar de Maya cultuur van Centraal Amerika, hoewel alle archeologen ieder verband afwijzen. U keert terug naar Solo in de late namiddag.
09

Van Solo aar Bromo

Vroeg in de ochtend rijdt u naar Surabaya, industrieel centrum van Oost Java. Einddoel is een dorp dat hoog in het Tengger gebergte ligt. Vlakbij ligt een natuurpark waarvan Bromo, één van de meest toegankelijke vulkanen van Oost-Java, een onderdeel is. U arriveert er in de late namiddag en de rest van de dag en avond is vrij om u voor te bereiden op een vroege excursie.
10

Van Bromo naar Surabaya

Vandaag gaat u vroeg op pad per 4x4 jeep, te paard en tenslotte te voet om een onwereldse zonsopgang mee te maken aan de Bromo. De Bromo zelf is een rokende kegel, die oprijst uit een zee van zand. De hele omgeving is afgesloten van de rest van de wereld door steile wanden van honderden meter hoog. Indien vulkanische activiteit het toelaat, kan u via een trap tot aan de rand van de kater van de Bromo geraken. Terug naar het hotel voor een hartig ontbijt. Daarna keert u terug naar Surabaya. Na de lunch bezoekt u het Huis van Sampoerna. Het is een statig herenhuis, dat geheel gerenoveerd werd in koloniale stijl. Er is een museum boordevol informatie over de tabaksindustrie van Indonesië, die tot op de dag van vandaag gedomineerd wordt door de productie van kruidnagelsigaretten. In een galerij beneden, ziet u rijen meisjes aan het werk. Zij produceren dagelijks duizenden kretek sigaretten met hun onmiskenbare, typische geur. U overnacht in Surabaya, alvorens te vetrekken naar uw volgende bestemming.
11

Surabaya verlaten

Deze trip eindigt op het ogenblik dat u uitcheckt in uw hotel in Surabaya omstreeks het middaguur.
Switch to English