Indonesië Compleet


01

Van Solo Naar Yogya

Na aankomst in de luchthaven van Solo, wordt u opgewacht door uw gids. Uw hotel voor de komende dagen bevindt zich op anderhalf uur rijden in de nabijgelegen stad Yogyakarta. Het krioelt onderweg van mensen, karren, fietstaxi's en auto's die allemaal vechten voor een plaatsje op de weg. Afhankelijk van het jaar ziet u mensen oogsten of planten op de velden langs de drukke verkeersweg. Hier en daar staat een eenzame tabaksschuur. Om de enorme bevolkingsdruk op Java op te vangen, blijft geen morzel grond onbewerkt. De rest van de dag en avond vrij.
02

Zichten Van Yogya

Een absolute must tijdens uw verblijf in Yogyakarta, de stad die van zichzelf terecht vindt dat ze de ziel herbergt van alles wat echt Javaans is, is de Kraton, het statige sultanspaleis. Het ligt aan een groot plein pal in het centrum van de stad aan het einde van Jalan Malioboro. Wandelen langs de duizenden stalletjes, winkels en warenhuizen is een belevenis. Bij valavond verrijzen er tientallen tijdelijke restaurants. Studenten komen informeel samen onder een tentzeil. Gezeten aan lage banken op de grond worden er eenvoudige maaltijden genuttigd. Rondom de Kraton liggen nauwe steegjes die uitkomen in het Taman Sari complex, een voormalig feodaal lusthof. Het bevat tal van onderaardse gangen en waterpartijen en werd kortgeleden mooi gerestaureerd. In de buitenwijken van de stad vindt u typische ambachten terug. Kota Gede is Yogya's zilverwijk, waar het geklop en gehamer van zilversmeden het verkeer overstemt. Authentieke batikateliers zijn schaars de dag van vandaag – batikken wordt meestal in gezinsverband beoefend, in de dorpen op het platteland. Na de lunch bezoekt u de Prambanan, even buiten de stad. Het is een schitterend gerestaureerd mausoleum voor een koning die zich ooit mat met de goden. De centrale tempel toegewijd aan Shiva, één van de hoogst gerangschikte goden van het hindoepantheon, trekt alle aandacht. Maar de kleinere gebouwen, om en rond de hoofdtempel, zijn evenzeer de moeite waard.
03

Een Boeddhistisch Meesterwerk

De Borobudur ligt stil te zinderen onder de tropenzon. Het Menoreh gebergte vormt de schitterende achtergrond. Ooit was dit één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Nog steeds getuigt dit monument, gebouwd als stolp om een heuvel heen, van groot menselijk vernuft. Op de reliëfs in de galerijen van de vierkante terrassen is de tempel op zijn mooist. In schitterend gehouwen taferelen werd de geschiedenis van Boeddha uitgebeeld. Een onuitputtelijke bron van informatie over het leven in India zo'n 2.500 jaar geleden. Nog altijd lopen gelovigen alle terrassen af tot ze helemaal op de top voor een volledig gesloten stupa staan. Die omvat het laatste, niet meer met woorden te beschrijven geheim. Als dusdanig is de Borbudur een gebed in steen, waarbij de gelovigen tijdens de beklimming, in spiritueel opzicht steeds op een hoger niveau komen. U bent terug in het hotel in de vroege namiddag, net na de lunch. Zo heeft u nog de mogelijkheid om op uw eentje Yogya te verkennen.
04

Van Yogya naar Bromo

Vroeg in de ochtend neemt u een vlucht naar Surabaya. Die industriële stad laat u snel achter u. Doel vandaag is immers een dorpje, hoog in het Tenggergebergte. Vlakbij ligt het natuurpark met de Bromo, een van de meest toegankelijke vulkanen van Oost-Java. U arriveert er in de namiddag en de rest van de dag en avond is vrij om u voor te bereiden op een nachtelijke excursie. Uw hotel ligt te midden van de groentetuinen, die tegen steile berghellingen werden aangelegd.
05

Van Bromo naar Surabaya

Vandaag moet u vroeg op pad per 4x4 jeep, te paard en tenslotte te voet om de onwereldse zonsopgang mee te maken aan de Bromo. De Bromo is een rokende kegel, die oprijst uit een zee van zand. De plek is afgesloten van de rest van de wereld door steile wanden van honderden meter hoog. Na een hartig ontbijt in het hotel, reist u terug naar Surabaya, waar nog een aantal markante stadszichten herinneren aan de koloniale tijd.
06

Van Java naar Sulawesi

Na een vroeg ontbijt wordt u naar de luchthaven van Surabaya gebracht voor vertrek per regelmatige lijnvlucht naar Makassar, het voormalige Ujung Pandang. De hoofdstad van Sulawesi kan beschouwd worden als toegangspoort tot het oosten van Indonesië. Meteen na aankomst trekt u noordwaarts. Eerst rijdt u langs de kust en door een merkwaardig landschap bezaaid met reusachtige rotsen en typische Bugishuizen op stelten. Daarna de bergen in. Deze adembenemende tocht duurt zeven uur, helemaal tot in het land van de trotste Toraja's, een uniek bergvolk. U rijdt afwisselend langs diepe ravijnen en torenhoge pieken die in een eeuwige mist gehuld zijn. Uw einddoel vandaag is Rantepao, een levendig centrum van Toraja cultuur.
07
08

Ontdekking Tanah Toraja, het land der Torajas.

Deze twee dagen worden goed gevuld met tochten door Tanah Toraja, het Land der Toraja's. In kleine dorpjes met namen als Sangalla, Ketekesu, Marante en Palawa, vindt u sporen van een eeuwenoude en bijzonder krachtige cultuur. Overal staan magnifieke huizen met karakteristieke daken. De overledenen, die pas worden begraven na uitvoerige rituelen, worden bijgezet in grotten uitgehouwen in steile bergwanden. U bezoekt alle klassieke hoogtepunten van de streek. Uw gids zal ook aandacht besteden aan eventuele ceremonies, die op ieder tijdsstip van het jaar kunnen plaatsvinden, maar een hoogtepunt kennen in de oogstmaanden juli tot en met september. Dan worden er vaak bijzonder uitvoerige ceremonies gehouden, die slechts één doel hebben: het op een ritueel juiste manier begeleiden van de ziel van een overledene naar het hiernamaals. Tijdens zo'n ceremonie, die vaak dagenlang duurt en waarop genodigden uit alle windstreken afkomen, worden er tussen het eten en drinken bokswedstrijden gehouden en trancedansen opgevoerd. Een groot aantal waterbuffels wordt geslacht ter ere van de animistische geesten van een Onzichtbare Wereld. Al deze riten vinden hun oorsprong in een wereld die beheerst wordt door voorchristelijke riten en gebruiken. Gedurende de hele tijd dienen alle genodigden voorzien te worden van drank & spijs. Ze logeren in tijdelijk opgerichte bamboehutten, die na afloop van de festiviteiten tot niets meer dienen.
09

Terug naar Bali

Na deze onvergetelijke dagen, keert u langs dezelfde weg weer terug naar Makassar. Daarna terugvlucht naar Bali. Transfer naar uw hotel op Bali. Rest van de dag en avond vrij.
10

Bali, het ultieme eiland

Vandaag heeft u onvergetelijke ontmoetingen met Bali en zijn bewoners. Kennismakingen met hun opmerkelijke architectuur, rijke culturele erfenis en hun religie staan op het programma. Na een korte rit bent u al in de bergen. Daar bezoekt u eerst een dorpje met een opmerkelijk grondplan. Aan het einde van een brede straat, die afloopt in een zachte helling, markeert een gespleten tempelpoort de toegang tot het dorp. De huizen aan beide zijden van de straat, hebben dezelfde lay-out, hoewel aan de ene zijde de tempels en aan de andere zijde de keuken aan de straatkant ligt! Dit illustreert een interessant concept van Balinese filosofie, toegepast in woningbouw. Vlakbij in Bangli ligt een magnifieke tempel. Een enorme demonenkop is geplaatst boven de hoofdingang. Aan de voet van de tempel wordt de blik van elke bezoeker als het ware gezogen naar dit beeld. Het is alsof je het heilige karakter van deze plaats kan voelen tot in de toppen van je vingers. De versieringen op de eerste twee terrassen zijn overdadig op een haast ongecontroleerde manier. Het hoogste terras is het indrukwekkendste. Steile merus schijnen te reiken naar de hemel. Vaak kan je hier Balinese vrouwen in vol ceremonieel ornaat naar boven zien schrijden, met loodzware offers balancerend op hun hoofd. In de vlakbij gelegen dorpshal kan u soms meemaken hoe het hele dorp in de weer is met het kunstig vervaardigen van offertjes. Die zijn niet alleen nodig bij een tempelfeest, maar ook voor de dagelijkse groet aan de Goden of het in bedwang houden van de demonen. Hoger in de bergen ligt het kratermeer van Batur. De rand is eigenlijk de rim van een langgeleden uitgedoofde vulkaan. Van hieruit heb je bij helder weer een mooi zicht op een paar van Bali's bekendste bergen. In het midden van een caldera, gevormd door de uitgedoofde krater, grenzend aan het meer, rijst de rokende kegel van de Batur omhoog. Daarna keert u terug naar het zuiden via een andere weg. Net voor Ubud stopt u aan een vallei, afgeboord met idyllische rijstveldjes. Vrouwen en kinderen baden in dezelfde stroom die ook de padi's irrigeren. Helemaal beneden, ver van het straatlawaai, werden er eeuwen geleden een paar merkwaardig tableaus uitgehouwen in de rotsen. Het zijn herinneringen aan een lang uitgestorven dynastie, een van de vele koningshuizen die in de vroege middeleeuwen over een deel van Bali regeerden. In Ubud kan u een werkplaats bezoeken waar vaak jonge mensen leven blazen in diverse soorten hardhout. Zo ontstaan vaak fraaie beelden, die een of ander aspect van de Balinese mythologie uitbeelden.
11

Zeetempels en authentieke dorpen

Uw dag begint met een bezoek aan de zeetempel van Tanah Lot, een beroemde locatie die geassocieerd wordt met de komst van hindoeïsme op Bali. Deze tempel zit op een rots, pal in de branding van de Indische Oceaan. Uitsluitend Hindoes kunnen hem betreden, maar het zicht vanop het strand met op de achtergrond de weidse oceaan, is magnifiek. Vaak gaan hier plechtigheden door met duizenden pelgrims. Daarna rijdt u tot in Tabanan naar het echte platteland van Bali. Na de lunch in Yeh Panas, gelegen aan warmwaterbronnen en een klaterende bergrivier, maakt u een verfrissende wandeling langs glooiende rijstterrassen en authentieke dorpen. U leert ondermeer hoe rijst niet alleen basisvoedsel is voor de Balinezen, maar ook hoe dit gewas een allesbepalende kracht is voor een hele gemeenschap. Zo bepalen de diverse fasen van rijstbouw het werkritme van mannen en vrouwen op het platteland. De planning daarvan en de voorbereiding van de levensnoodzakelijke irrigatie, berust bij een paar traditionele, maar gezaghebbende socio-culturele organisaties. Het is tekenend dat de subak of rijstcoöperatieve, aanwezig in ieder dorp, niet alleen haar eigen vergaderhal, maar ook een eigen tempel heeft. Het is goed om hier even aan te denken wanneer u overdonderd wordt door de haast verstilde schoonheid van gigantische rijstterrassen die wel geboetseerd lijken in de hellingen. Zeker als u beseft dat de aanleg, onderhoud en de complexe taak van irrigatie wordt gedragen door een gemeenschap van eenvoudige landbouwers. Let u maar op de uitleg van uw gids bij het netwerk van kanalen, dat zorgt voor een zo efficiënt mogelijke bevloeiing van alle akkers ! Het is duidelijk dat zulks maar kan dankzij een ver doorgedreven samenwerking van allen die erbij betrokken zijn. Afhankelijk van de tijd van het jaar dat u hier op bezoek komt, kan u zien hoe de rijst gezaaid wordt, de jonge rijst wordt overgeplant of het hele dorp met vereende krachten oogst ! Verder maakt u op deze tocht ook kennis met specerijen en kruiden, de aanplant van vanille, cacao, koffie en ananas, die de aroma's uitmaken van Bali. Leer verder ook hoe zelfs de eenvoudigste huizen rekening houden met religieuze principes. Deze tocht zal u zonder twijfel introduceren in de cultuur en samenleving van Bali.
12

Een paradijselijke omgeving Op Bali

Een vrije dag op Bali, die u kunt gebruiken om te shoppen, te relaxen of door te brengen op het strand en wat te bezinnen over de voorbije dagen. Mogelijks kiest u voor optionele extra-uitstappen, die de vertegenwoordiger van indonesiatravelplan.com graag zal toelichten.
13

Van Bali naar Lombok

Eerst wordt u met de wagen naar de haven of luchthaven van Bali gevoerd om in te schepen of aan boord te gaan van een vlucht naar het nabijgelegen Lombok. Beide eilanden zijn van elkaar gescheiden door een vlucht van ongeveer 20 minuten of een boottocht per luxecatamaran van ongeveer 2 uur. Meteen na aankomst in Lombok, trekt u erop uit. In de buurt van de hoofdstad Mataram liggen een paar charmante dorpjes, die elk een bepalend ambacht tot specialiteit hebben. Een mooi voorbeeld is Penujak, waar Nieuw-Zeelanders een schitterend project opstartten om de lokale pottenbakkers op een hoger niveau te brengen. Tenslotte rijdt u via Mataram, eigenlijk een groot dorp, naar uw hotel op Senggigi, een van de mooiste standen op de westkant van het eiland.
14

Een dag op Lombok

Het is maar een korte rit naar het noorden van Lombok maar er is geen groter contrast denkbaar tussen de vruchtbare groene tuinen van het noorden en het gortdroge zuiden van het eiland. Onderweg bezoekt u een markt, waar het een drukte van jewelste is. Verkopers proberen de aandacht van klanten te trekken met een vriendelijk aanprijzen van hun waar. Hier en daar trekken toverdokters met de verkoop van geheimzinnige drankjes, die allerlei aandoeningen kunnen genezen, een kleine menigte. Dan steekt u vanop een strand in een klein haventje over naar een piepklein eilandje aan gene zijde. Per gemotoriseerde kano bereikt u een idyllisch plaats temidden van een azuurblauwe oceaan. Aan de overkant domineert de 3.700 m hoge Gunung Rinjani de hele westkant van Lombok. Dit is de plaats bij uitstek om de onderwaterwereld van Indonesië te verkennen. De koralen en bijhorende honderden soorten tropische vis, liggen gemakkelijk bereikbaar net buiten de kust. Misschien kan u ook een tochtje maken per glasbodemboot en een kijkje nemen naar de reusachtige zeeschildpadden, de nieuwste bewoners van deze biotoop. In de vroege namiddag keert u weer naar het vasteland van Lombok en rijdt u terug naar het hotel, waar u arriveert in de late namiddag.
15

Lombok Verlaten

Deze tocht eindigt als u uitcheckt in uw hotel rond het middaguur.
Switch to English