De kathedralen van Java

Pre-Islamitische Architectuur

Als u in Yogyakarta bent, dan moet u beslist een bezoek brengen aan een van de siten met pre-islamitische tempels, die herinneren aan een tijd waarin boeddhisme en hindoeisme uit India de overheersende godsdiensten waren op Java.

Zo ligt er vlakbij het dorpje Prambanan een schitterend gerenoveerde tempel te zinderen onder de tropenzon. Hij torent zo'n 45m hoog over een vlakte die begrensd wordt door woeste vulkanen en de door Javanen als mythisch beschouwde Indische Oceaan. Het is dan ook niet zonder reden dat meer dan duizend jaar geleden koningen, die zichzelf als Goden gingen beschouwen, precies deze plek kozen om hun mausoleum te bouwen.

Ondanks een genadeloos tropisch klimaat en historisch vastgestelde vulkaanuitbarstingen, slaagden wetenschappers van deze tijd er in om honderden boeddhistische tempels in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Het resultaat is een ongeëvenaard restauratie van tempels, schrijnen en heiligdommen. Samen met een aantal andere plaatsen op Java, zoals de site van de bekende Borobudur, zo'n 40 km verderop, vormen deze tempels stille getuigen van een verleden voor de komst van de Islam op Java.
Switch to Dutch