Traditionele Sigarenproduktie op Java

Tabak en glimlachende meisjes.

Tabak werd op Java al geteeld in de 16de eeuw. Het roken van een soort van dikke, primitieve sigaren was toen populair onder alle lagen van de bevolking, jong en oud, mannen en vrouwen. Maar het was pas toen tabaksgebruik ook populairder werd in Europa, dat de koloniale heersers zich bewust werden van het potentieel van tabak als exportgewas. Bovendien zijn er in het huidige Indonesië nog altijd tal van sigarettenfabrieken die dagelijks miljoenen sigaretten produceren voor de binnenlandse markt.

Dit is geheel verschillend van de sigarenproductie in Indonesië, die een aanvang nam in de 19de eeuw, toen ene Nienhuys op Sumatra begon met de eerste succesvolle plantage met tabak voor sigaren. Welke andere plaats was beter geschikt voor dergelijke teelt, dan de vruchtbare vulkanische grond in de vlakte van Deli, rond Medan, Noord-Sumatra? Nog altijd zijn de tabaksbladen, geproduceerd in dat gebied, de beste ter wereld en erg gewild door als om- en dekblad voor de fijnste sigaren.

Yogyakarta is natuurlijk vooral bekend voor zijn pre-islamitische tempels en het paleis van de Sultan. Weinige hebben weet van een kleine maar erg productieve sigarenrollerij aan de rand van de stad. Het is een belevenis om een rondleiding te krijgen in deze plaats waar honderden meisjes druk in de weer zijn met het traditioneel rollen en verpakken van sigaren nadat de uitgelezen tabak gedroogd en gesorteerd werd.
Switch to Dutch