Padang Food!

Etnische keuken uit Sumatra

Het is een oude maar nog steeds smakelijke grap in Indonesië: Wat zag Neil Armstrong eerst toen ie op de maan landde ? Een Padang restuarant !

Het is een grappige illustratie bij het feit dat je in Indonesië werkelijk overal een Padang resturarant vindt, zelfs in het kleinste gehucht. Je kan er overal op zijn Minagkabauws eten! Het is waar dat ook andere etnische keukens populair zijn in Indonesië, maar alleen de Padangse is zo gevarieerd dat je ze iedere dag kan eten.

De manier waarop men Padang keuken consumeert is ook speciaal. In de authentieke restaurants ga je zitten aan een tafel, waarna je bediend wordt door een ober die als een echte acrobaat misschien wel 15 verschillende schoteltjes draagt, in zijn handen en op zijn armen. Eenmaal op je tafel opgesteld, eet je alleen daarvan waar je trek in hebt. Sommigen beweren dat dit een uitdrukking is van de democratische cultuur van de Minagkabau, het volk van West-Sumatra.

Op sommige plaatsen wordt het eten geserveerd in buffetvorm. Je mist de acrobatische techniek van de obers, die alleen maar rijst en drank naar je tafel brengen, maar deze stijl biedt evenveel variatie.

U vraagt zich af waarom er zoveel Padang restuarants zijn in Indonesië? Dit heeft alles te maken met rantau, wat letterlijk betekent: je geluk gaan zoeken buiten je geboorteplek. Dit houdt natuurlijk ook in ergens een baantje zoeken. De plek verlaten waar je bent geboren lijkt voor de mannen in West-Sumatra een haast natuurlijke aangelegenheid. De Minagkabau maatschappij is namelijk geordend volgens matriarchale principes. Grond en familiebezittingen worden doorgegeven langs de vrouwelijke takken van een familie en sommige mannen zijn er niet erg op gesteld om de eigendommen van hun zusters verder te ontwikkelen. Daarom dat ze vertrekken en in verre streken bij voorkeur... een restaurant openen !

In de Padangse keuken vindt u steeds rendang (erg gekruid rundvlees, vaak met kokosmelk), dendeng balado (krokant rundvlees, gekruid met chili), gebakken meerval, balado kip, groenteschotels zoals sterk getrokken cassave of jackfruit bladeren en uiteraard meerdere kerrieschotels of kali, zoals kerrie-ei, viscurries al dan niet geprepareerd met kokosmelk. Onmisbaar is ook de perkedel of pureeaardappel cake!

Padang keuken gebruikt elke specerij onder de tropische zon. In een schotel kunnen 15 verschillende ingrediënten gemengd worden. Het is de formule die de verhouding tussen de verschillende ingrediënten bepaalt, die het ene van het volgende Padang restaurant onderscheidt!

Hoe dan ook, ook u moet absoluut proeven van deze unieke keuken. Het maakt niet uit waar u bent in Indonesië! Er zijn zoveel verschillende soorten als er kruiden gemengd worden in hun schotels. Van eenvoudige stalletjes langs de weg tot luxueuze, airconditioned restaurants, waar het prettig proeven is!
Switch to Dutch