Jamu

De balans tussen innerlijk en uiterlijk welzijn

Westerlingen vragen zich vaak af wat de betekenis is van de poeders, pillen, drankjes, zalfjes en lotions vaak in kleurrijke verpakking, waarmee de schappen van bazaars en apotheken van iedere middelgrote stad van Java lijken uit te puilen. Of ze kijken verbaasd naar de dames in sarong en kebay a die van huis tot huis lopen met een zware mand op de rug. Af en toe zetten ze hun zware last op de grond en schenken zonder al te veel geplogenheden een vreemd gekleurd drankje in een glas. Ze hebben een vaste ronde en bedienen iedere dag honderden klanten, die reikhalzend uitkijken naar hun dagelijkse portie typisch Javaans-Indonesisch medicijn.

Nagenoeg alle Indonesiërs zijn vertrouwd met het fenomeen. Driekwart van de bevolking neemt het dagelijks tot zich. Het betreft natuurlijke middelen die aangewend kunnen worden om lichte aandoeningen te genezen, er beter uit te zien of een algemeen gevoel van welzijn op te wekken. De verzamelnaam van deze unieke Indonesische benadering van gezondheid en medicijnen, gebaseerd op kruiden en eeuwenoude wijsheid overgeleverd uit de kratons van Java, heet jamu.

U kan jamu nemen tegen een gewone verkoudheid of om de lever te versterken. Sommige drankjes beweren cholesterolverlagend te werken, anderen helpen je van je puistjes af. Er zijn krachtige middelen om de sexuele appetijt aan te wakkeren of juist te laten afnemen. Pillen om allerlei pijn te verzachten of om je stamina te verbeteren. Wakker blijven of juist gemakkelijker inslapen? Voor ieder kwaaltje bestaat de perfecte jamu!

Zelfs in Indonesië heeft men geen pasklaar antwoord op wat jamu precies is. De scheiding tussen medicijn en cosmetica is moeilijk te trekken. Bijna elke jamu kan toegepast worden om verschillenden aandoeningen te verlichten of te genezen, afhankelijk van de situatie.

Jamu berust op een holistische benadering, gebaseerd op het concept van harmonie tussen “hete” en “koude” aandoeningen, beide te genezen met het tegengestelde medicijn. Maar samen met het genezende effect van een medicijn op de aandoening, moet ook het effect op de rest van het lichaam in overweging genomen worden. Jamu heeft steeds dezelfde basisfuncties: genezen van bepaalde aandoeningen, promoten van een gezonde bloedsomloop en verbeteren van het metabolisme, verminderen van bepaalde pijnen en tenslotte probeert het slechte lichaamsfuncties te verbeteren of te genezen.
Switch to Dutch