Ikat

Kostbare textielen in Oost Indonesië

Om de Pasola mee te maken, moet je Sumba bezoeken ergens in de regentijd tijdens de maanden februari en maart. Deze buitengewone oorlogsspelen die in nauw verband staan met een hele reeks van vruchtbaarheidsriten in Zuidoost-Indonesië, zijn een van de meest spectaculaire fenomenen die je als bezoeker kan meemaken in Indonesie.

Als je geïnteresseerd bent in primitieve culturen, ongewone religies en archaïsche dorpen, dan kan je Sumba om het even wanneer bezoeken. De megalithische graven, vreemde kegelvormige daken en primitieve dorpen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht gedurende het hele jaar.

Het oosten is bekend om zijn populaire ikat. Dit is een eeuwenoude, bijzonder gecompliceerde weeftechniek, die ook bekend is op de overige oostelijke Indonesische eilanden. Maar nergens anders dan in Sumba, groeide ikat uit tot een dergelijke fascinerende en artistieke combinatie. Ikat is naast een mode, ook een tijdloze band met het verleden en een onmiskenbaar symbool voor de onzichtbare wereld van de geesten.

In alle dorpen van Oost-Sumba zie je dan ook vrouwen in de weer met weefgetouwen. Met ogenschijnlijk eenvoudige middelen zoals katoen en plantaardige verven creeren ze een fabulueze wereld van de overleden voorvaderen. Motieven verschillen lichtjes van streek tot streek, maar Chinese draken, minuscule menselijke figuren, vogels, schildpadden en lizards zijn terugkerende thema's, die vaak worden gecombineerd met abstracte motieven. Merkwaardig hoe men er op Sumba in slaagt om iedere keer weer met dezelfde elementen een exquisiet lap stof te weven…

Anderzijds is het westelijke deel de thuis en hartland van het Marapu geloof, een bijzondere religie, diepgaand verweven met animistische elementen. De megalithische graven van Tarung, net buiten Waingkabubak, zijn een mooi bewijs van het feit dat dit geloof nog zeer sterk leeft bij de Sumbanezen
Switch to Dutch