Minahassa

Ontdek Noord Sulawesi

Onmiddellijk nadat u de internationale luchthaven van Manado verlaat, wordt u geconfronteerd met een aller-overweldigende, tropische omgeving. Wuivende palmbomen balanceren op de rand van ravijnen, waar bamboescheuten uitsteken. Ondoordringbaar regenwoud hangt een gordijn van groen over de weg. Af en toe passeert u dorpen waar het evenaarklimaat de mensen aanzet tot een langzame tred. Als u op een zaterdag passeert, is de kans groot dat u uitgenodigd wordt op een huwelijksfeest, dat steevast in een weekend wordt gevierd. Weigeren van een slok cap tikus, een veranderlijke, lokaal brouwsel, is onbeleefd! Het contrast met de plek waar u vandaan komt, kan niet grotere zijn. Voor u het weet, zit u op een speedboot, die u in een mum van tijd naar een van de eilandjes uit de kust van Noord Sulawesi brengt. Het zijn evenveel stukjes paradijs waar een magische hand alle behoeften e geplogenheden van het drukke westen, opgeheven heeft. Welkom in een andere tijdszone dan diegene waar u vandaan komt, letterlijk op te vatten.

Het is heerlijk toeven op een van de schitterende stranden, af en toe aan boord te gaan van een van de catamarans, die u naar de beste snorkelplekken van de omgeving brengen. Per slot van rekening hoeft u maar van het vaartuig in de warme oceaan te springen om tussen hele scholen tropische vissen en een occasionele schildpad te zwemmen. Er zijn spectaculaire drop-offs, die een glimp toelaten in de duistere diepten waar duikers enthousiast op afgaan. Maar u laat zich misschien liever zachtjes wegdrijven langs de kust, waar u af en toe een zonnebad kan gaan nemen? Zelfs als u niet duikt of snorkelt, zijn de smetteloze stranden, de weidse horizonten, de rustgevende zeelandschappen, de mangrovebossen en de vulkaanpieken, een onweerstaanbaar cocktail!

U heeft er behoefte aan de zeebenen te strekken? Noord Sulawesi heeft genoeg te beiden voor een paar interessante daguitstappen. Tussen vulkanen en mysterieuze bergmeren, liggen pottenbakkersdorpen en natuurparken met unieke diersoorten. Er zijn traditionele goudmijnen, waar oude machines de aarde omwoelen tot hun operatoren geluk hebben en kopra plantages, waar het vruchtvlees van de kokos op volstrekt traditionele manier verwerkt wordt. Aan de oevers van het Tondanomeer, dat vaak buiten zijn oevers treedt, zijn er vissersfamilies die op drijvende bamboehuizen wonen. In Tangkoko kan u makaken, hornbills en de erg bijzondere tarsiers observeren. Deze kleine primaten kunnen hun hoofd 360 graden draaien omdat hun oogbol vast in de kas zit. Je kan ze meteen herkennen aan hun grote oren en ogen, die letterlijk groter zijn dan hun mond! Ze hebben buitenproportionele poten, waarmee ze 10 maal verder kunnen springen dan hun eigen lichaamslengte! In Sawangan verbaast u zich over een paar tientallen waruga, bijzondere sarcofagen waarin de doden in zittende positie werden gelegd. Ze komen van uit verschillende plaatsen in Minahassa en zijn allemaal ouder dan 200 jaar. Deze zwaar versierde stenen graven lijken wel op rechtopstaande dozen. Merkwaardig genoeg zijn de menselijke figuren vaak gekleed in een westers kostuum of naakt. Het is een uniek staal van Minahassa culturr uit een grijs verleden.
Switch to Dutch