Rinjani

Het dak van de wereld

In het geïsoleerde noordoosten van Lombok, liggen zo’n 20 dorpjes vreedzaam in de uitlopers van een de machtigste vulkanen van Indonesië. In de vruchtbare valleien geprangd tussen indrukwekkende bergengten, groeit volop soja, tabak, katoen, kaneel en vanille.

De piek van de Rinjani rijst tot een respectabele hoogte van bijna 4.000 m boven de zeespiegel uit. Daarmee is hij een van de hoogste bergen van het land. De eerste opgetekende eruptie dateert van 1847. Maar ook in 2004 waren er kleinere uitbarstingen.

Een ovaalvormige caldera van 6 op 8 km is het doel van vele avontuurlijke hikers. Die is gedeeltelijk opgevuld met een meer, de Segara Anak of het Kind van de Zee. Dit meer ligt op 2.000 m hoogte en men weet dat het 200 m diep is. Door kleinere uitbarstingen in recente jaren, ontstond er een nieuwe kegelberg in de caldera. Die wordt Gunung Baru of Nieuwe Berg genoemd, die op zich bijna 2.300 m hoog is. Op vele plekken kan je zien hoe stromen lava uitmonden in het meer.

Sommigen geraken zelfs helemaal tot aan de top. Maar welk ook je doel is, de trek op zichzelf is een expeditie die de moeite loont. In 1995 werd de hele omgeving van de Rinjani uitgeroepen tot nationaal park. Het ligt pal in een overgangszone, waarin de Indonesische flora en fauna overgaat van Aziatisch naar een meer Australisch type. Dit fenomeen werd voor de eerste keer vastgesteld door Sir Wallace Russel in de loop van de 19de eeuw tijdens zijn uitgebreide onderzoeken in de archipel. Sindsdien blijft de “lijn van Wallace” overeind.

Tijdens de klim ziet u wellicht verschillende soorten apen, herten en wilde zwijnen. Maar er zijn ook luipaardachtige katten, civetten en stekelvarkens. Onder de exotische vogels, merkt u mogelijk diverse kasuaris soorten en de gekuifde kaketoe! Boven de boomgrens komt er ook een soort van Edelweiss voor. Het werd zelfs een geliefkoosd icoon van het park!

Het water uit de vele warmwaterbronnen bezit volgens de legende geneeskrachtige eigenschappen. Met extract van een kokos en het water van die bronnen, maakt men een zalfje dat zowaar alles kan genezen. Het lemmet van traditionele wapens zoals de kris, wordt er mee gereinigd om de magische krachten er van te versterken. Er zijn ook grotten, waar mensen mediteren voor een betere wereld of om het verkrijgen van persoonlijke gunsten. Die bovennatuurlijke connotaties zijn typisch voor de Rinjani, die doordrongen is van een mysterieus aureool. Mensen maken de klim om een te worden met de ongrijpbare geesten die op de plek wonen. Vaak reinigen mensen zich in spiritueel opzicht voor ze het Segara Anak aanschouwen. Een volksgeloof beweert dat als je het meer groot ziet, je lang zal leven. Heb je de indruk dat het eerder klein is, dan is het tegenovergestelde waar!
Switch to Dutch