Deze reis combineert de hoogtepunten van twee van de best gekende Indonesische eilanden. U bezoekt archeologische vindplaatsen, prachtig gerestaureerde tempels uit de Javaanse oudheid en een paar minder voor de hand liggende plekken, die door weinig andere toeristen worden bezocht. Voor uw reis eindigt in een van de resorts in Zuid-Bali heeft u grondig kennisgemaakt met Java en Bali.

Java Een eiland dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Indonesië. In de uiterste westpunt ligt de hoofdstad van het land. Nagenoeg 160.000.000 miljoen mensen, haast 2/3 van de Indonesische bevolking, woont op dit relatief kleine eiland. Het is ook de plaats waar u schitterende gerestaureerde monumenten uit de oudheid van Java kan bewonderen. Of u verbazen over oude ambachten, die haast nergens anders ter wereld nog worden beoefend. Waar elders kan u nog wandelen in binnenhoven van suldanspaleizen of tot vlakbij een actieve vulkaan geraken? Ook de terecht wereldberoemde Borobudur vindt u terug op Java. Last but not least is Oost-Java de plaats waar nog tal van plantages uit de koloniale tijd, hun deuren openhouden voor de geïnteresseerde bezoeker...

Bali Wie heeft er nog nooit gehoord van dit buitengewone eiland aan de rand van de Stille Oceaan? Dat er mooie stranden zijn, weet inmiddels iedereen. Maar er is veel meer. Het eiland heeft talloze tempels, waar op ieder tijdstip van het jaar bijzondere ceremonies worden gehouden. Reis er naartoe op bepaalde tijdstippen en u zal getuige zijn van groots opgezette massarituelen, die het eiland herschapen in een speeltuin van de alomtegenwoordige Goden. Of wandel langs rijstterrassen die als het ware geboetseerd werden in de steilste hellingen. Dit is het schitterende decor van een ontdekking, die u niet onberoerd kan laten.

01 ontbijt aan boord

Yogyakarta aankomst

Aankomst in Yogyakarta, Centraal Java, waar de wagen en chauffeur op u wacht. Het is een korte rit naar uw hotel, gelegen in het hartje van de stad. Check-in en voldoende tijd om u te laten aanpassen aan het tijdsverschil en tropische klimaat.
02 Ontbijt in hotel

Yogyakarta

Niet voor niets kreeg Yogya de bijnaam “wieg van de Javaanse beschaving”. In Kota Gede, Yogya’s zilverwijk, klinkt de hele dag onafgebroken het geklingel van de zilversmeden. Filigranen zilverwerk wordt er door specialisten geproduceerd. De Kraton beheerst het centrum van de stad. Maar binnen hangt een sfeer van grandeur die je niet zou verwachten. Dit paleis is dan ook een spiritueel baken voor vele Javanen. Sommige gebouwen zijn ingericht als musea, waar de heilige erfstukken zijn tentoongesteld. Opvallend zijn de oudere bewakers die voortdurend de woonvertrekken van de sultan in het oog houden. Verderop liggen de gerestaureerde ruines van het waterpaleis. In feodale tijden was dit een recreatieoord van de sultan, met talloze waterpartijen, uitkijktorens, mysterieuze onderaardse gangen en verborgen kamers. 's Namiddag rijdt u naar een schitterende gerestaureerd tempelcomplex dat de bezoeker herinnert aan het rijke verleden van Java. Dwaal langs meer dan 200 grote en kleine gebouwen, tempels, schatkamers en monnikenverblijven uit een tijd dat Java tot de invloedssfeer van India behoorde. De Loro Jonggrang is een tempel gewijd aan Shiva, de hoogste god uit het hindoe pantheon. Tegelijk is deze triomfantelijke toren een mausoleum voor een koning die zichzelf als God ging beschouwen.
03 Ontbijt in hotel

Yogyakarta

Zo’n 40km van Yogya ligt te Borobudur te zinderen onder de tropenzon. Nog steeds is dit één van de grootste boeddhistische tempels ter wereld. Terwijl u langs de verschillende terrassen steeds hoger geraakt, dringt de ware bedoeling van dit spectaculaire bouwwerk tot u door. Er is geen binnenruimte, maar de meer dan 1.500 reliëfs op de muren vertellen het verhaal van de eerste Boeddha op aarde. Ze zijn een onuitputtelijke bron van informatie over het India van 2.500 jaar geleden. Na een aardbeving in 800 geraakte de tempel in de vergetelheid. Pas in 1984 was de renovatie compleet. ‘s Namiddags bent u vrij, heeft u de tijd om Malioboro te verkennen. Gedurende de dag is die straat een aaneenschakeling van shops, ‘s avonds bieden talloze provisorische eettenten er verpozing aan studenten en inwoners van Yogya.
04 Ontbijt in hotel

Yogyakarta - Mojokerto - Sukapura (Bromo)

Vandaag brengt een treinrit u naar Surabaya. Meteen na aankomst in Mojokerto rijdt u naar Sukapura, genesteld in een flank van het Tengger gebergte. Onderweg geniet u van fantastische zichten op slapende vulkanen, hellende groentetuinen en pittoreske Javaanse dorpjes waar het een drukte van jewelste is. Becaks schijnen goederen en mensen in alle richtingen tegelijk te willen vervoeren. Na installatie in uw hotel, rust u uit voor een nachtelijke excursie die u nooit zal vergeten.
05 Ontbijt in hotel

Bromo - Kalibaru

Heel vroeg in de ochtend, trekt u per 4x4 en tenslotte te voet naar een site, die naar alle begrippen zondermeer spectaculair kan genoemd worden. De kegel van de Bromo rijst omhoog uit een maanlandschap. Omringd door wallen van een paar honderden meter hoog lijkt de vlakte op een zee van zand. Van op een uitkijkpunt aan de rand van deze fenomenale plek, heeft u een weids zicht op het Semeru massief, dat heel Oost-Java beheerst. De zonsopgang over de rand van deze machtige bergketen, is onvergetelijk. Terug naar uw hotel voor een hartelijk ontbijt. Daarna zetten we de tocht over Java verder in oostelijke richting. Voorbij het plaatsje Jember begint het mooiste gedeelte van Java. Kleine stukjes land, geprangd tussen berghellingen, worden met hard labeur omgevormd in vruchtbare rijstterrassen. Het verkeer wordt langzamer, de sfeer landelijker. Dan beginnen we aan het laatste deel van de weg naar Kalibaru, gelegen te midden van de plantages.
06 Ontbijt in hotel

Kalibaru - Kaliklatak

U ontwaakt in het land van de plantages, die tot op de dag van vandaag een rol van belang spelen in het economische leven van het land. Na een korte wandeling door het stadje, vertrek naar het oostpunt van Java, waar u een heuse plantage bezoekt, die dateert uit de koloniale tijd. Er wordt rubber, cacao en koffie geteeld en vervolgens verwerkt in honderd jaar oude fabrieken, die nog dateren uit de Nederlandse tijd. Toch zijn deze logge monsters vaak nog in uitstekende conditie. Overal komen plantagewerkers u tegemoet met een brede glimlach. Ze leiden een eenvoudige bestaan op de plantage, die een leven lang voorziet in hun basisbehoeften. Overnachting op de plantage.
07 Ontbijt in hotel

Kaliklatak - Ijen - Ketapang

Vandaag volgt één van de meest fascinerende tochten die u op Java kan maken. In de vroege ochtend verlaat u per 4x4 Kaliklatak voor een tocht langs idyllische dorpjes naar de voet van de Ijen. Daar begint een stevige wandeling van een paar uur langs een steil pad naar de piek van de Ijen. Onderweg ontmoet u taai gebouwde mannen, die boven op de berg en aan de oevers van een schitterend bergmeer, zwavel ontginnen. Met manden van 100kg keren ze terug naar beneden. De aanblik van een kratermeer, dat van de rest van de wereld is afgesloten door haast loodrechte bergmuren, is subliem. De afdaling langs dezelfde weg is heel wat gemakkelijker en brengt u op nauwelijks een uur terug aan de voet van de berg. U wordt naar Ketapang gebracht. De namiddag is vrij. U kan luieren aan het zwembad of een kijkje gaan nemen in Banyuwangi.
08 Ontbijt in hotel

Ketapang - Munduk

Deze ochtend leidt de tocht naar de haven voor overzet per lokale ferry naar Bali. De Bali straat die beide eilanden scheidt is maar een mijl breed, maar aan de overkant lijkt een andere wereld open te gaan. In de haven aan de overzijde, treedt u Bali binnen via een candi bentar of gespleten tempelpoort, een van die beelden waardoor u zeker weet dat u op Bali bent. Het is een teken dat u nu in een gebied komt waar het hindoeïsme overheerst Vervolgens een tocht met de wagen via een weg die de noordkust van Bali volgt. Aan de andere kant van de weg strekt zich het Bali Barat Nationaal Park uit. Op sommige plaatsen ziet u chauffeurs met speciale offertjes in de weer. Hier worden de tempels die de spirituele toegang tot Bali markeren, geëerd. In Banjar bezoekt u een boeddhistisch klooster. Dan rijdt u het binnenland in. Nog even en u bent in Munduk, genesteld in de bergen van Noord-Bali.
09 Ontbijt in hotel

Munduk - Het gebied der meren

Het Noorden is een gebied dat in menig opzicht verschilt van het rijkere zuiden. U rijdt tot aan de rand van een van de meren van Centraal Bali. Hoger dan 1.000 m is het klimaat het hele jaar door heerlijk koel. Dan start een afdaling door het regenwoud, waar u leert welke lokale tropische planten een geneeskrachtige werking hebben. Op een open plek in het bos ziet u onverwacht een mysterieuze tempel die is gewijd aan overleden voorouders. Via een heiligdom gewijd aan de godin van het meer, steekt u het meer over per traditionele kano. Het uitzicht over het meer met het omringende weelderige regenwoud is erg inspirerend. Er zijn maar weinig mensen die deze kant opgaan. Tijdens de tocht hier is het zo stil dat je de vogels kunt horen zingen. De berghellingen sluiten dit gebied van de rest van de wereld af. Aan het eindpunt ligt een tempel met een oneven aantal merus. Daar staat de chauffeur op u te wachten. In de namiddag rest er tijd voor een bezoek aan de waterval of vrije namiddag.
10 Ontbijt in hotel

Munduk - Ubud

Van Munduk gaat de tocht langs weidse hooglanden en aardbeienkwekerijen tot aan de meren van Bali. Bijzonder is de tempel Pura Ulun Danu, waar de Godin van het Meer wordt aanbeden. De tempel, een combinatie van hindoeïstische en boeddhistische architectuur is, is een van de meest gefotografeerde plekke van Bali. Na een tijdje gereden te hebben in de bergen, gaat de weg lichtjes dalen. De zichten op de landschappen, kunstig aangelegde rijstterrassen en torenhoge bergtoppen, blijven adembenemend. En dan staat u plotseling aan de rand van een zwartgeblakerde krater van 14 km doorsnede, waarbinnen zich een nieuwe krater vormde. De sereniteit van een meer met dezelfde naam aan gene zijde van de krater, staat in scherp contrast met de dreiging die uitgaat van de vulkaan. Als het weer helder is, heeft u vanop de weg een magnifiek zicht op Bali's hoogste en heiligste berg, de onvolprezen Gunung Agung. Daarna zakt u verder af naar het zuiden. Voor Ubud liggen de Gunung Kawi, fameuze rotstaferelen die wellicht ooit uitgehouwen werden op last van een van de oudste dynastieën van Bali. Deze magische plaats ligt in een vallei omringd door idyllische rijstterrassen. In Tampaksiring staat een tempel die opgetrokken werd rond een heilige bron.
11 Ontbijt in hotel

Ubud

Vrije dag. Ubud is een geweldige plek om op ontdekking te gaan in de talloze galerijen en winkels. U vindt er goedkope souvenirs maar ook kostbare ethische voorwerpen uit de hele archipel. Ook voor schilderijen en Balinees antiek moet u hier zijn. De centrale markt van Ubud bulkt van de handnijverheidsproducten. De straten staan vol met cafés, coffee shops en andere eetgelegenheden, waar het gezellig toeven is. Bovendien zijn er een paar musea van wereldklasse waar u een volledig overzicht krijgt van de schilderkunst op Bali, beïnvloed door binnen- en buitenlandse meesters.
12 Ontbijt in hotel

Ubud - Sanur

Eerst rijdt u naar Tanah Lot, een beroemde tempel die op een rots al eeuwenlang de branding van de Indische Oceaan trotseert. De afmetingen van de tempel staan helemaal niet in verhouding tot het belang dat de Balinese gemeenschap hecht aan dit heiligdom, dat alleen toegankelijk is voor hindoe pelgrims. Het is van de plekken waar de eerste hindoe priesters uit Java het eiland betraden en als dusdanig een bijzonder voorspoedige locatie. Dan rijden we het binnenland in. De tocht leidt naar een oude hindoetempel, die ontzag afdwingt door de plaats waar hij gebouwd werd. Aan de rand van het regenwoud is het zo stil dat het lijkt of u de Goden kan horen fluisteren. Het hele complex ademt een voorwereldse rust uit. Na de lunch loopt u langs magnifieke rijstterrassen. Hier en daar merkt u kleine stenen altaartjes in het midden van de velden. Waar elders kan men de Dewi Sri, de Godin van de Rijst & Vruchtbaarheid, beter eren? Daarna rijdt u naar het zuiden. In Mengwi bezoekt u de koningstempel Taman Ayun. Gelegen op een eilandje in een rivier, ademt hij koninklijke trots uit. Drie naast elkaar gelegen terrassen symboliseren de verbondenheid tussen mensen en hun goden. Op het hoogste terras wijzen typische merus naar de toppen van de bergen. In de late namiddag bereikt u Zuid Bali.
13 Ontbijt in hotel

Sanur vertrek

Vrije dag tot de transfer volgt naar de luchthaven van Denpasar voor vertrek.
01 ontbijt aan boord

Yogyakarta aankomst

Aankomst in Yogyakarta, Centraal Java, waar u uw gids voor de komende dagen ontmoet. Het is een korte rit naar uw hotel, gelegen in het hartje van de stad. Check-in en voldoende tijd om u te laten aanpassen aan het tijdsverschil en tropische klimaat.
02 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Yogyakarta

Niet voor niets kreeg Yogya de bijnaam “wieg van de Javaanse beschaving”. In Kota Gede, Yogya’s zilverwijk, klinkt de hele dag onafgebroken het geklingel van de zilversmeden. Filigranen zilverwerk wordt er door specialisten geproduceerd. De Kraton beheerst het centrum van de stad. Maar binnen hangt een sfeer van grandeur die je niet zou verwachten. Dit paleis is dan ook een spiritueel baken voor vele Javanen. Sommige gebouwen zijn ingericht als musea, waar de heilige erfstukken zijn tentoongesteld. Opvallend zijn de oudere bewakers die voortdurend de woonvertrekken van de sultan in het oog houden. Verderop liggen de gerestaureerde ruines van het waterpaleis. In feodale tijden was dit een recreatieoord van de sultan, met talloze waterpartijen, uitkijktorens, mysterieuze onderaardse gangen en verborgen kamers. 's Namiddag rijdt u naar een schitterende gerestaureerd tempelcomplex dat de bezoeker herinnert aan het rijke verleden van Java. Dwaal langs meer dan 200 grote en kleine gebouwen, tempels, schatkamers en monnikenverblijven uit een tijd dat Java tot de invloedssfeer van India behoorde. De Loro Jonggrang is een tempel gewijd aan Shiva, de hoogste god uit het hindoe pantheon. Tegelijk is deze triomfantelijke toren een mausoleum voor een koning die zichzelf als God ging beschouwen.
03 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Yogyakarta

Zo’n 40km van Yogya ligt te Borobudur te zinderen onder de tropenzon. Nog steeds is dit één van de grootste boeddhistische tempels ter wereld. Terwijl u langs de verschillende terrassen steeds hoger geraakt, dringt de ware bedoeling an dit spectaculaire bouwwerk tot u door. Er is geen binnenruimte, maar de meer dan 1.500 reliëfs op de muren vertellen het verhaal van de eerste Boeddha op aarde. Ze zijn een onuitputtelijke bron van informatie over het India van 2500 jaar geleden. Na een aardbeving in 800 geraakte de tempel in de vergetelheid. Pas in 1984 was de renovatie compleet. ‘s Namiddags bent u vrij, heeft u de tijd om Malioboro te verkennen. Gedurende de dag is die straat een aaneenschakeling van shops, ‘s avonds bieden talloze provisorische eettenten er verpozing aan studenten en inwoners van Yogya.
04 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Yogyakarta – Mojokerto - Sukapura (Bromo)

Vandaag brengt een treinrit u naar Surabaya. Meteen na aankomst in Mojokerto rijdt u naar Sukapura, genesteld in een flank van het Tengger gebergte. Onderweg geniet u van fantastische zichten op slapende vulkanen, hellende groentetuinen en pittoreske Javaanse dorpjes waar het een drukte van jewelste is. Becaks schijnen goederen en mensen in alle richtingen tegelijk te willen vervoeren. Na installatie in uw hotel, rust u uit voor een nachtelijke excursie die u nooit zal vergeten…
05 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Bromo - Kalibaru

Heel vroeg in de ochtend, trekt u per 4x4, te paard en tenslotte te voet naar een site, die naar alle begrippen zondermeer spectaculair kan genoemd worden. De kegel van de Bromo rijst omhoog uit een maanlandschap. Omringd door wallen van een paar honderden meter hoog lijkt de vlakte op een zee van zand. Van op een uitkijkpunt aan de rand van deze fenomenale plek, heeft u een weids zicht op het Semeru massief, dat heel Oost-Java beheerst. De zonsopgang over de rand van deze machtige bergketen, is onvergetelijk. Terug naar uw hotel voor een hartelijk ontbijt. Daarna zetten we de tocht over Java verder in oostelijke richting. Voorbij het plaatsje Jember begint het mooiste gedeelte van Java. Kleine stukjes land, geprangd tussen berghellingen, worden met hard labeur omgevormd in vruchtbare rijstterrassen. Het verkeer wordt langzamer, de sfeer landelijker. Dan beginnen we aan het laatste deel van de weg naar Kalibaru, gelegen te midden van de plantages.
06 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant, avondmaal in hotel

Kalibaru - Randu Agung

U ontwaakt in het land van de plantages, die tot op de dag van vandaag een rol van belang spelen in het economische leven van het land. Na een korte wandeling door het stadje, vertrek naar het oostpunt van Java, waar u een heuse plantage bezoekt, die dateert uit de koloniale tijd. Er wordt rubber, cacao en koffie geteeld en vervolgens verwerkt in honderd jaar oude fabrieken. Toch zijn deze logge monsters vaak nog in uitstekende conditie. Overal komen plantagewerkers u tegemoet met een brede glimlach. Ze leiden een eenvoudige bestaan op de plantage, die een leven lang voorziet in hun basisbehoeften. Daarna rijdt u naar Randu Agung en overnacht u op een bijzondere plek te midden van de prachtige Javaanse natuur.
07 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant, avondmaal in hotel

Randu Agung

Vandaag volgt een van de meest fascinerende tochten die u op Java kan maken. In de vroege ochtend verlaat u per 4x4 jeep het schitterend gelegen hotel voor een tocht langs de plantages en idyllische dorpjes naar de voet van de Ijen. Daar begint een stevige wandeling van een paar uur langs een steil pad naar de piek van de Ijen. Onderweg ontmoet u taai gebouwde mannen, die boven op de berg en aan de oevers van een schitterend bergmeer, zwavel ontginnen. Met manden van 100kg keren ze terug naar beneden. De aanblik van een kratermeer, dat van de rest van de wereld is afgesloten door haast loodrechte bergmuren, is subliem. De afdaling langs dezelfde weg is heel wat gemakkelijker en brengt u op nauwelijks een uur terug aan de voet van de berg. De namiddag is vrij. U kan genieten van een weids uitzicht op vulkanen en rijstterrassen of desgewenst nog een wandeltocht maken door een oer-typisch Javaans dorpje vlakbij.
08 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Randu Agung - Munduk

Deze ochtend leidt de tocht naar Ketapang voor overzet per lokale ferry naar Bali. De Bali straat die beide eilanden scheidt is maar een mijl breed, maar aan de overkant lijkt een andere wereld open te gaan. In de haven aan overzijde, treedt u Bali binnen via een candi bentar of gespleten tempelpoort, een van die beelden waardoor u zeker weet dat u op Bali bent. Het is een teken dat u nu in een gebied komt waar het hindoeïsme overheerst Een korte tocht met de wagen via een weg die de noordkust van Bali volgt. Aan de andere kant van de weg strekt zich het Bali Barat Nationaal Park uit. Op sommige plaatsen ziet u chauffeurs met speciale offertjes in de weer. Hier worden de tempels die de spirituele toegang tot Bali markeren, geëerd. In Banjar bezoekt u een boeddhistisch klooster. Dan rijdt u het binnenland in. Nog even en u bent in Munduk, genesteld in de bergen van Noord-Bali.
09 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Munduk – Het gebied der meren

Het Noorden is een gebied dat in menig opzicht verschilt van het rijkere zuiden. U rijdt tot aan de rand van een van de meren van Centraal Bali. Hoger dan 1.000 m is het klimaat het hele jaar door heerlijk koel. Dan start een afdaling door het regenwoud, waar u leert welke lokale tropische planten een geneeskrachtige werking hebben. Op een open plek in het bos ziet u onverwacht een mysterieuze tempel die is gewijd aan overleden voorouders. Via een heiligdom gewijd aan de godin van het meer, steekt u het meer over per traditionele kano. Het uitzicht over het meer met het omringende weelderige regenwoud is erg inspirerend. Er zijn maar weinig mensen die deze kant opgaan. Tijdens de tocht hier is het zo stil dat je de vogels kunt horen zingen. De berghellingen sluiten dit gebied van de rest van de wereld af. Aan het eindpunt ligt een tempel met een oneven aantal merus. In de namiddag rest er tijd voor een bezoek aan de waterval of vrije namiddag.
10 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Munduk - Ubud

Van Munduk gaat de tocht langs weidse hooglanden en aardbeienkwekerijen tot aan de meren van Bali. Bijzonder is de tempel Pura Ulun Danu, waar de Godin van het Meer wordt aanbeden. De tempel, een combinatie van hindoeïstische en boeddhistische architectuur is, is een van de meest gefotografeerde plekke van Bali. Na een tijdje gereden te hebben in de bergen, gaat de weg lichtjes dalen. De zichten op de landschappen, kunstig aangelegde rijstterrassen en torenhoge bergtoppen, blijven adembenemend. En dan staat u plotseling aan de rand van een zwartgeblakerde krater van 14 km doorsnede, waarbinnen zich een nieuwe krater vormde. De sereniteit van een meer met dezelfde naam aan gene zijde van de krater, staat in scherp contrast met de dreiging die uitgaat van de vulkaan. Lunch in een restaurant vlakbij. Als het weer helder is, heeft u vanop de weg een magnifiek zicht op Bali's hoogste en heiligste berg, de onvolprezen Gunung Agung. Daarna zakt u verder af naar het zuiden. Voor Ubud liggen de Gunung Kawi, fameuze rotstaferelen die wellicht ooit uitgehouwen werden op last van een van de oudste dynastieën van Bali. Deze magische plaats ligt in een vallei omringd door idyllische rijstterrassen. In Tampaksiring staat een tempel die opgetrokken werd rond een heilige bron.
11 Ontbijt in hotel

Ubud

Vrije dag. Ubud is een geweldige plek om op ontdekking te gaan in de talloze galerijen en winkels. U vindt er goedkope souvenirs maar ook kostbare ethische voorwerpen uit de hele archipel. Ook voor schilderijen en Balinees antiek moet u hier zijn. De centrale markt van Ubud bulkt van de handnijverheidsproducten. De straten staan vol met cafés, coffee shops en andere eetgelegenheden, waar het gezellig toeven is. Bovendien zijn er een paar musea van wereldklasse waar u een volledig overzicht krijgt van de schilderkunst op Bali, beïnvloed door binnen- en buitenlandse meesters.
12 Ontbijt in hotel, lunch in restaurant

Ubud - Sanur

Eerst rijdt u naar Tanah Lot, een beroemde tempel die op een rots al eeuwenlang de branding van de Indische Oceaan trotseert. De afmetingen van de tempel staan helemaal niet in verhouding tot het belang dat de Balinese gemeenschap hecht aan dit heiligdom. Het is van de plekken waar de eerste hindoe priesters uit Java het eiland betraden en als dusdanig een bijzonder voorspoedige locatie. Dan rijden we het binnenland in. De tocht leidt naar een oude hindoetempel, die ontzag afdwingt door de plaats waar hij gebouwd werd. Aan de rand van het regenwoud is het zo stil dat het lijkt of u de Goden kan horen fluisteren. Het hele complex ademt een voorwereldse rust uit. Na de lunch loopt u langs magnifieke rijstterrassen. Hier en daar merkt u kleine stenen altaartjes in het midden van de velden. Waar elders kan men de Dewi Sri, de Godin van de Rijst & Vruchtbaarheid, beter eren? Daarna rijdt u naar het zuiden. In Mengwi bezoekt u de koningstempel Taman Ayun. Gelegen op een eilandje in een rivier, ademt hij koninklijke trots uit. Drie naast elkaar gelegen terrassen symboliseren de verbondenheid tussen mensen en hun goden. Op het hoogste terras wijzen typische merus naar de toppen van de bergen. In de late namiddag bereikt u Zuid Bali.
13 Ontbijt in hotel

Sanur vertrek

Vrije dag tot de transfer volgt naar de luchthaven van Denpasar voor vertrek.